Oljeindustrien lover utslipp «nær null» innen 2050

Arne Sigve Nylund (fra venstre), konserndirektør i Equinor for utvikling og produksjon Norge, konsernsjef i Equinor Eldar Sætre og Grete Birgitte Haaland, Equinor direktør for landanlegg i Norge, presenterer nye klimaambisjoner under en pressekonferanse.

Arne Sigve Nylund (fra venstre), konserndirektør i Equinor for utvikling og produksjon Norge, konsernsjef i Equinor Eldar Sætre og Grete Birgitte Haaland, Equinor direktør for landanlegg i Norge, presenterer nye klimaambisjoner under en pressekonferanse. Foto:

Av

Equinor, NHO og LO vil kutte utslippene fra norsk olje- og gassvirksomhet til nær null innen 2050. Men da må rammevilkårene ligge fast.

DEL

– For oss er ikke dette politikk. Det er forretning. Men også en naturlig del av vårt samfunnsansvar, sa Equinors konsernsjef Eldar Sætre da han møtte pressen mandag for å presentere de nye ambisjonene.

Satsingen innebærer at samlede utslipp av klimagasser fra selskapets opererte felt og landanlegg i Norge skal kuttes med 40 prosent fra 2005-nivå innen 2030, 70 prosent innen 2040 – og så til «nær null» innen 2050.

Det betyr utslippskutt på over fem millioner tonn CO2 innen 2030.

Skal ikke stenge oljekranen

Planen betyr ikke stans i olje- og gassvirksomheten i Norge, understreker Equinor.

– Samtidig som vi kutter utslipp, skal vi også skape store verdier for selskapet, våre partnere og for samfunnet. Bare fram til 2030 ser vi for oss at alle felt og anlegg som er operert av Equinor, vil kunne gi samlede direkte inntekter til staten på rundt 3.000 milliarder kroner. Nesten en tredels oljefond på ett tiår, sa Sætre under mandagens presentasjon.

Hovedgrepet for å nå målene er elektrifisering av anlegg både på sokkelen og på land som i dag får kraft fra gassturbiner. Det inkluderer anlegg som Troll og Melkøya.

I tillegg vil Equinor satse på energisparing og digitalisering.


Innen 2030 skal dette kunne gi et kutt på 10 prosent i Norges samlede utslipp av klimagasser. Innen 2050 vil det være snakk om et kutt på rundt 25 prosent.

Krever stabile rammevilkår

Den nye planen er klekket ut i samarbeid med KonKraft, en bransjeorganisasjon der Norsk olje og gass, Norsk Industri, Norges Rederiforbund, LO, Fellesforbundet og Industri Energi er med.

Det blir langt fra billig. Equinor legger opp til investeringer på rundt 50 milliarder kroner sammen med sine partnere innen 2030 for å komme i mål.

Vilkåret olje- og gassindustrien stiller for å gjennomføre planen, er stabile og forutsigbare rammevilkår fra statens side.

I klartekst betyr det at politikerne ikke må begynne å tukle for mye med de skatteregimene og støtteordningene som fins i dag.

– Et konkret eksempel er friinntektene, som ble endret i 2013, sier konserndirektør Arne Sigve Nylund i Equinor til NTB.

– Det slo ganske kraftig ut på en del av vår prosjektportefølje. Vi måtte gjøre nye utregninger og gå tilbake til tegnebrettet i en god del prosjekter fordi det gjorde et så stort innhogg i lønnsomheten, forklarer han.

– En god start på 2020

Statsminister Erna Solberg (H) er positiv.

– Dette var en god start på 2020 og gode nyheter for klimaet, men også norske jobber og teknologiutvikling. Equinor og norsk industri viser med dette at de ligger fremst i verden på omstilling, sier hun.

Statsministeren viser samtidig til at regjeringen har igangsatt en studie som skal utrede mulighetene for mer elektrifisering.

Men det nye planen fra Equinor og KonKraft er bransjens eget prosjekt, understreker prosjektleder Hildegunn T. Blindheim. Det er ikke snakk om noe bestillingsverk.

– Det er relativt nytt at regjeringen har vært klar over at vi er så ambisiøse, sier Blindheim til NTB.

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, avtroppende sjef i Norsk olje og gass, forteller at arbeidet med planen startet for et års tid siden.

– Men ambisjonen om at man måtte komme til null, den så vi ganske tidlig, sier han.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken