Første olje fra Johan Sverdrup-feltet kom til Mongstad

Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) tar imot den første oljen fra Johan Sverdrup-feltet. Oljen ankommer i rør til Mongstad-anlegget.

Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) tar imot den første oljen fra Johan Sverdrup-feltet. Oljen ankommer i rør til Mongstad-anlegget. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Den første oljen fra det nye Johan Sverdrup-feltet til Equinors raffineri ankom Mongstad utenfor Bergen mandag formiddag.

DEL

Begivenheten ble markert vd en offisiell åpning på Mongstad der den første oljen fra feltet ankommer i rør. Olje- og energiminister Kjell- Børge Freiberg (Frp) var selvsagt til stede.

– Johan Sverdrup-oljen har et utslipp på 700 gram per produserte fat. Snittet for utslipp i verden er på 17 kilo. Dette er den norske måten å gjøre det på. Vi er gode i dag, og skal bli enda bedre i fremtiden, sier Freiberg til NRK.

Oljen transporteres i rør fra Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen, en distanse på 283 kilometer. På Mongstad-anlegget lagres oljen i kaverner og klargjøres for videre transport med skip. Den første skipslasten forventes å gå fra kai og til kunder i Asia allerede denne uken, ifølge Equinor.

– Første olje til Mongstad, kun dager etter oppstart, bekrefter at feltet produserer bra. Denne dagen markerer også starten på en ny fase, når vi nå skal bringe Johan Sverdrup-oljen til det internasjonale markedet, sier konserndirektør Irene Rummelhoff i Equinor i en pressemelding.

Equinor beskriver feltet som en teknologisk bragd og at dette er en merkedag for norsk oljeindustri. Blant annet skal utslippene på det nye feltet være redusert med mellom 80 og 90 prosent sammenlignet med en standard utbygging. Klimautslippene skal være på under 1 kilo CO2 per fat.

Når fase to settes i gang i 2022 skal den daglige produksjon ha kommet opp i 660.000 fat om dagen. Når feltet produserer på topp, vil raffineriet på Mongstad stå for over 30 prosent av Norges oljeproduksjon.

Johan Sverdrup-feltet produserer også assosiert gass, som eksporteres via rør til Kårstø i Rogaland.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken