Gå til sidens hovedinnhold

Et enormt industriprosjekt

Artikkelen er over 4 år gammel

Nyhamna Expansion skal ferdigstilles i løpet av 2017. Til da kommer det til å være høy aktivitet på gassanlegget.

Mens det tørker ut i andre deler av bransjen, går arbeidet for fullt på Nyhamna i Aukra kommune. Blant annet skal det installeres nye mottak for strøm og gasskompressorer. Målet er å øke kapasiteten på Nyhamna med drøyt 20 prosent, slik at den ubrukte kapasiteten i Langeled-røret blir tatt mer i bruk.

Etter at arbeidet er ferdig og alt utstyr på plass skal Nyhamna gå fra å kunne eksportere 70 millioner kubikkmeter gass per dag til 84 millioner.

Et betydelig prosjekt

Det er et betydelig prosjekt, som innebærer over 12 millioner arbeidstimer og 22.000 tonn i rør, stål og utstyr. Sammen med utbyggingene på Gardermoen er Nyhamna for tiden landets største industriprosjekt.

– Det første målet er å koble Norskehavet til Nyhamna via Polarled, mens det andre målet er å øke utvinningsgraden fra Ormen Lange, sier prosjektleder for Nyhamna Expansion, Jan Willem Verkaik.

Det er Kværner som har hovedkontrakten for utbyggingen på Nyhamna. Det er i dag drøyt 800 personer som jobber på anlegget, de fleste av disse for Kværner.

– Vi kommer til å nå toppbemanning rundt februar–mars neste år, på 800 til 900 personer, når aktiviteten øker på installasjonen. Etter det går vi forsiktig nedover på aktivitetsnivået, sier Kværners site manager på Nyhamna, Einar Bjelland.

Som leverandør av gass til Storbritannia er det viktig for Nyhamna å være pålitelig. I 2014 satte operatøren en ny rekord for oppetid (tid hvor anlegget er i drift) på 98,4 prosent.

– Det er mye på grunn av kompetansen vi har i drift, samt et godt vedlikeholdsprogram og god oversikt over anlegget. Ormen Lange har svart til forventningene om å tikke som et sveitsisk klokkeur, sier Verkaik.

I sommer ble Nyhamna nedstengt i 41 dager for installasjon av tilkoblingspunkt for de nye modulene som nå har kommet og skal komme.

– Det var en stor utfordring, fordi vi har 16 partnere til sammen i Polarled og Ormen Lange, og får ikke inn inntekter under nedstengningen. Så det var viktig med en rask gjennomføring og oppstart, sier Verkaik, som konkluderer med at nedstengningen i sommer var en suksess.

Modulene ankommer

Utover oktober ankom modulene som blir installert på Nyhamna. Til sammen kommer det 54 nye moduler på Nyhamna. Da Tidens Krav var på besøk var det 41 moduler på plass, og 13 som skal komme. De minste modulene veier fire tonn, mens den største, som ikke har ankommet ennå, veier 2.4oo tonn.

– Den kommer snart, som en stor julepresang, sier Verkaik.

Denne modulen skal være mottaksfasilitet for Polarled-røret.

Både Shell og Kværner har vært opptatt av sikkerheten på anlegget. Selv om de har oppnådd gode resultater på dette området, sier de seg ikke helt fornøyde.

– HMS er vår største utfordring. På torsdag hadde vi to måneder uten en eneste hendelse på Nyhamna, men vi er likevel ikke fornøyd med sikkerheten, sier Verkaik.

En «hendelse» er betegnelsen for når noe skjer som kan føre til en ulykke. Hvis noe skulle falle i høyde, men ikke treffe noen, blir det likevel registrert som en hendelse.

– Vi har ikke hatt en ulykke på lenge, men har hatt flere fallende gjenstander. Så det må vi jobbe med og fortsette å øke vår HMS-innsats på Nyhamna og Stord, sier Verkaik.

En femtedel av gassen som forbrukes i Storbritannia i dag kommer fra Nyhamna. Det ønsker Shell skal fortsette.

– Nyhamna dekker over 20 prosent av Storbritannias totale gassbehov. Det skal fortsette å være det samme, eller kanskje litt mer, sier Verkaik.

For å sikre helsen på anlegget er også International SOS Norge engasjert til å levere bedriftshelsetjenester. Helsestasjonen er bemannet hele døgnet, og det er innført strenge prosedyrer for å unngå sykdom og smitte på anlegget.

Nyhamna dekker over 20 prosent av Storbritannias totale gassbehov. Det skal fortsette å være det samme, eller kanskje litt mer.

Jan Willem Verkaik

Prosjektleder, Shell

Kommentarer til denne saken