I mai i år kunne den tyske operatøren Wintershall levere en etterlengtet plan for utbygging og drift av Maria-feltet.

Dette er selskapets aller første utbygging på norsk sokkel og den første PUD fra Midt-Norge til olje- og energiminister Tord Lien. Maria, som ble funnet i 2008, inneholder om lag 180 millioner fat olje og skal knyttes til Kristin-plattformen ved hjelp av to havbunnsrammer og en rørledning.

Les også: Endelig, her er en god oljenyhet.

Olje og gass sendes videre til eksport fra Åsgard-feltet, olje via tankskip og gass fra Åsgard B og inn til Kårstø. Også Heidrun-plattformen er involvert i prosjektet med vann og trykkstøtte.

Utbyggingen vil koste 17,5 milliarder kroner i feltets levetid. Over 16 milliarder er norske leveranser. Borestart skjer sommeren 2017, en operasjon som er beregnet å vare i 580 dager.

Maria vil forlenge Kristin-plattformens levetid til 2038. Eiere i lisensen er Wintershall 50 prosent, Petoro 30 prosent og Centrica 20 prosent.

Gjennom Polarled

Tyske Dea er operatør for de to gassfeltene Zidane 1 og 2, funnet i 2010 og 2012. De kan inneholde opp til 30 milliarder kubikkmeter gass som vil bli eksportert gjennom Polarled inn til Nyhamna.

Dette blir en ren havbunnsutbygging knyttet opp til Heidrun-plattformen. I fjor høst ble prosjektet utsatt i ett år for å gjøre det mer økonomisk robust. Investeringene er beregnet til rundt 11 milliarder kroner.

Les også: Børster støv av Zidane-utbyggingen.

Planlagt oppstart er i 2017. Eiere i lisensen er Dea 40 prosent, OMV Norge 20 prosent, Mærsk Oil Norway 20 prosent og Edison Norway Branch 20 prosent.

Uenige om oppstart

Statoil har utsatt konseptvalget for Trestakk-feltet i ett år. Selskapet mener de trenger mer tid til å redusere kostnadene i prosjektet som vil øke levetiden for produksjonsskipet Åsgard A til 2030. Oljedirektoratet mener på sin side at Statoils beslutning bryter med Petroleumsloven, og ser ingen grunn til å utsette produksjonsstarten som var satt til 2018.

Les også: 80-tallsfunn til Åsgard.

Trestakk var Statoils første oljefunn på Haltenbanken i 1986. Investeringene er beregnet til rundt 8 milliarder kroner. Eiere i lisensen er Statoil 59,1 prosent, EssoMobil 33 prosent og Eni Norway 7,9 prosent.