Ole herjer nord for oss

Det blåste friskt i Bodø sentrum lørdag formiddag da ekstremværet Ole traff land. Flere skuelystne samlet seg ved moloen i Bodø havn for å kjenne på naturkreftene. Flere steder langs kysten er det meldt storm og orkan. Foto: Marius Helge Larsen / NTB scanpix

Det blåste friskt i Bodø sentrum lørdag formiddag da ekstremværet Ole traff land. Flere skuelystne samlet seg ved moloen i Bodø havn for å kjenne på naturkreftene. Flere steder langs kysten er det meldt storm og orkan. Foto: Marius Helge Larsen / NTB scanpix

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Tusener mistet strømmen, ferje- og flytrafikk ble lammet og politiet ba folk holde seg inne da ekstremværet Ole feide over Trøndelag, Nordland og Troms.

DEL

– Flere bruer og veier i distriktet er stengt, ferjesamband innstilt og store deler av Lofoten er uten strøm, sier kommunikasjonsrådgiver Jannike Dyrhaug i Midtre Hålogaland politidistrikt til NTB.

– Politiet anmoder befolkningen om å holde seg innendørs og være forberedt på plutselige væromslag. Det er ikke tilrådelig å kjøre bil i store deler av politidistriktet, understreket hun lørdag ettermiddag.

I Bodø sperret politiet av mange sentrumsgater med hjelp fra Sivilforsvaret. Det knyttet seg svært høy risiko til å bevege seg utendørs mens Ole feide over byen, ifølge operasjonsleder Elisabeth Eide i Salten politidistrikt.

– Vi har takstein og takplater som blåser av takene og ramler ned på gata. Derfor sperrer vi sentrumskjernen for all trafikk. Vi vil absolutt ikke ha noen ferdsel der nå, sier hun til NTB.

Stengte bru

Sivilforsvaret passet på at ingen kjørte inn i avsperrede sentrumsgater. Veldig mye snø ble virvlet opp fra bakken, det var dårlig sikt i byen og i gatene var det flere knuste vinduer å se.

På Bodø lufthavn ble all trafikk innstilt på grunn av uværet. Widerøes flyginger ble først innstilt fram til klokka 15, og det samme gjaldt SAS' fly til og fra Oslo lørdag ettermiddag.

Tverlandsbrua inn til Bodø ble en periode stengt på grunn av uværet, noe som førte til at ingen biler kom ut eller inn av byen. Den ble åpnet igjen ved 15-tiden, men politiet varslet at den kunne bli stengt igjen på kort varsel.

Mistet strøm og telefon

I Lofoten mistet minst 18.000 husstander strømmen på grunn av stormen. Det har igjen ført til at mange også er uten telefonforbindelse.

Lofotkraft varslet at det kunne ta flere timer å få tilbake strømmen. Årsaken er at mannskapene ikke kommer seg ut for å reparere strømlinjene før uværet har roet seg, opplyste kommunikasjonsleder Merete Mandt Larsen i selskapet til Nordlys.

– Etter hvert som stormen går nordover, vil få folk ut i felt, sier hun.

Selskapet ber folk om å være forberedt på ustabil strøm og å ikke bruke mer enn nødvendig når den er tilbake igjen.

Ifølge NVE s oversikter er flere tusen strømkunder rammet også i Sør-Trøndelag og Troms, og de regner med at det blir flere.

Verst i Nordland

Ifølge Meteorologisk institutt var det dårligste været i helgen varslet for Salten, Lofoten og Vesterålen i Nordland. Disse områdene ville få nordvestlig sterk storm med vindkast på opptil 35 til 45 meter per sekund.

– Det blir også høye bølger inn mot kysten, og i kombinasjon med flo kan dette gi lokale oversvømmelser i kyst og fjordstrøkene, heter det i ekstremvarselet på nettstedet yr.no.

Også Trøndelag, Helgeland og Saltfjellet, Ofoten og Troms var omfattet av ekstremvarselet. Det var ventet at vindstyrken ville avta til liten storm på omkring 22 meter per sekund sent lørdag kveld i de uværsrammede områdene.

På grunn av mye regn og stor snøsmelting advarte NVE også mot stor fare for jord- og sørpeskred i Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland. Bratte skråninger og områder langs bekker og elver med stor vannføring er spesielt utsatt. NTB

Artikkeltags