Studie: Ni av ti krever økt innsats mot skatteflukt

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

88 prosent av de spurte i en undersøkelse er enig i at regjeringen bør jobbe for regler som gjør det vanskeligere å gjemme penger i skatteparadiser.

DEL

Mens 88 prosent er helt eller delvis enige, svarer bare 2 prosent av de spurte at de er helt eller ganske uenig i at regjeringen bør gjøre dette vanskeligere, viser undersøkelsen Norstat har gjort på oppdrag fra Kirkens Nødhjelp. 7 prosent av de spurte er verken enig eller uenig.

Lisa Sivertsen, leder av hjelpeorganisasjonens politiske avdeling, synes ikke det er overraskende at nordmenn flest er negative til å gjemme bort penger i skatteparadiser.

– Men denne undersøkelsen viser tydelig at nordmenn heller ikke sitter med inntrykk av at regjeringen gjør en god nok innsats for å stanse dette. Det er et signal regjeringen bør ta på alvor, sier hun.

Ifølge Tax Justice Network taper utviklingsland rundt 1.600 milliarder kroner i året fordi flernasjonale selskaper finner lovlige måter å unngå skatt på.

Skatteplanlegging er igjen på dagsordenen etter publiseringen av lekkede dokumenter om hvordan selskaper bruker skatteparadiser for å redusere sin skattebyrde.

Kirkens Nødhjelp krever åpne registre over eierskap og vil ha en ordning der norske selskaper blir pålagt å rapportere hva de tjener i alle land de opererer.

Artikkeltags