Dette er lov – og dette er ikke lov på nyttårsaften i Kristiansund

Kaibakken var tidligere et risikabelt oppholdssted på nyttårsaften. Med forbudssoner i sentrum og forbud mot pinneraketter er det blitt betydelig tryggere.

Kaibakken var tidligere et risikabelt oppholdssted på nyttårsaften. Med forbudssoner i sentrum og forbud mot pinneraketter er det blitt betydelig tryggere. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Har satt forbudssoner i sentrum.

DEL

Det er kun i romjula det er tillatt med salg av fyrverkeri i Norge, i henhold til brann- og eksplosjonsvernloven.

Men selv om salget av fyrverkeri er i full gang, er det ikke lov å fyre det opp riktig ennå. Det er totalforbud mot bruk av fyrverkeri i Norge, men politimesteren gir som alltid dispensasjon på nyttårsaften mellom klokken 18.00 og 02.00.

I tillegg til tidsbegrensningen, er det i Kristiansund også satt forbundssoner i sentrum. Denne sonen er avgrenset av havna, Langveien fra Lyhsalmenningen til President Christies gate og Vågebakken til Nordmørskaia, og her er det ikke lov med fyrverkeri i det hele tatt. Det er heller ikke lov med fyrverkeri på Grip.

Anmeldelse og bøter

I en melding på Kristiansund kommunes nettsider advarer brannvesenet og politiet mot uvettig bruk av fyrverkeri.

– Overtredelser i den sonen hvor det er totalt forbud mot bruk av fyrverkeri vil resultere i anmeldelse og bøter. Vi ber om at det vises aktsomhet, og at man ikke bruker fyrverkeri ved kuling eller storm, skriver nødetatenes representanter.

Brannvesen og politi oppfordrer til aktsomhet ved bruk av fyrverkeri. Bildet er fra gågata på nyttårsaften i fjor.

Brannvesen og politi oppfordrer til aktsomhet ved bruk av fyrverkeri. Bildet er fra gågata på nyttårsaften i fjor. Foto:

Smugler fyrverkeri

Pinneraketter er helt forbudt, etter den nye loven som ble innført fra og med nyttårsaften 2008/2009. Likevel er det flere som prøver å ta med seg slike inn i Norge. Hittil i desember har tollerne ved Svinesund beslaglagt 142 pinneraketter, 50 rakettbatterier og 36 pakker med diverse fyrverkeri, viser tall P4 har fått fra Tolldirektoratet.

Privatpersoner har ikke lov til å bestille eller ta med seg fyrverkeri til Norge fra utlandet. Alle som skal ta med seg dette må ha kompetansebevis fra Norsk brannvernforening og tillatelse fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Unntaket er små stjerneskudd, knall-bon-bon, party-poppers og kruttlapper. De som stoppes av tollerne får fyrverkeriet beslaglagt og kan bli anmeldt.

Artikkeltags