Gå til sidens hovedinnhold

Nytt funn kan stoppe jubileum

Artikkelen er over 18 år gammel

Riksantikvaren vil undersøke grunnen under den 275 år gamle Mo kirke.

Skal undersøke grunnen under Mo kirke

- Undersøkelsene skal starte etter ferien. Trolig skjer det allerede etter helga, sier fungerende ordfører Ingebrigt G. Moen.

Sammen med blant annet kulturleder Mons Otnes og assisterende rådmann Råg Ranes tok han i mot en representant fra riksantikvaren i den spesielle kirken.

Gulvet var nemlig ødelagt av sopp. Nå skal altså eksperter lete etter nye oldtidsfunn før nytt kan legges.

Fant vikinggrav

For arkeologer har flere ganger gjort funn av oldtidsminner på Mo. Senest i 1994 da kirkegården skulle utvides mot vest.

Under gravearbeidet ble de oppmerksom på klinknagler som lå spredd i et bestemt mønster. Det skulle vise seg å være det hittil viktigste funnet fra vikingtiden.

For klinknaglene var restene etter en rundt 8 meter lang båt. Et mønstersmidd sverd med dekor av sølv eller kobber lå også der. Da visste de med en gang at dette hadde vært en svært betydningsfull person.

- Han var tydeligvis velstående og mektig i sin tid. Trolig har det vært en lokal bondehøvding, uttalte arkeolog Ragnar Orten Lie til Tidens Krav i forbindelse med en reportasje om båtgraven.

Og utrolig nok ble kirken senere anlagt på et lavere punkt i området enn selve båtgraven. Det kan tyde på at folk hadde kjennskap til den over tusen år gamle vikingen som lå gravlagt her.

Stjal tømmeret

Når det nye gulvet i kirka skal legges, må de grave seg ned en halvmeter i terrenget for å få tilstrekkelig med lufting.

Hva som eventuelt måtte skjule seg under, er både Moen og de andre svært spente på. Man vet for eksempel ikke for sikkert om kirka ble bygd på gamle tufter eller ikke.

Det man imidlertid vet, er at det stod en kirke før den nye ble fullført i 1728. Noe som blant annet går fram fra et eldre maleri, som viser en annen kirke i samme området.

- Et sagn skal ha det til at folk på Fiske ville reise den nye kirka der, men at de fra Mo stjal alt tømmeret i løpet av ei natt, sier Ingebrigt G. Moen.

Den historien er også mest trolig sann. Da er det nok mindre trolig at den forhatte presten Finchenhagen faktisk går igjen oppe i tårnet¿

Mo kirke kan i feire sitt 275-årsjubileum. Om det blir med eller uten nytt gulv, bestemmer altså arkeologene.

I så fall kan selve feiringen bli utsatt til gulvet er ferdig¿