NRK-streik blant 1.700 NJ-ansatte fra klokka 13

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

1.700 medlemmer i Norsk Journalistlag i NRK er i streik fra klokka 13 tirsdag. Meklingen mellom Norsk Journalistlag og NRK/Spekter førte ikke fram.

– Det har ikke vært reelle forhandlinger. Vi opplever at NRK ikke har rikket seg en tomme gjennom meklingen. NRK misbruker frontfagsmodellen, og bruker den som en absolutt grense, i et forsøk på å kneble de frie forhandlingene, sier Richard Aune, leder i Norsk Journalistlag i NRK, etter intense forsøk på å finne løsninger hos Riksmekleren.

– Dette er et forhandlingsklima vi ikke kan godta. NRK sender dermed 1.700 journalister ut i streik, tilføyer Aune.

– Lønnsforskjellene mellom oss og andre store mediehus må reduseres. Vi skal ikke nå dem igjen på lønn, men synes ikke vi bør tjene 110.000 kroner mindre. Det har vi ikke blitt møtt på, sier han til NTB.

Møre og Romsdal

Omkring 30 ansatte ved NRK Møre og Romsdal har gått ut i streik, opplyser informasjonsgruppa til streikekomiteen i NRK Møre og Romsdal i en pressemelding.

Ved NRK Møre og Romsdal går de lokale ettermiddagsendingene på radio og tv-sendingene ut. Nyhendetilbudet på nett blir også sterkt redusert. Journalister ved de tre lokalkontora i Molde, Kristiansund og Ålesund er tatt ut i streik.

– Vi reagerer på at de store mediahusene tjener 110.000 kroner mer enn oss og vi har krevd at NRK tetter dette gapet. Det har NRK sagt nei til, og derfor ble det nødvendig å gå ut i streik, seier klubbleder Frode Bergved NRKJ i pressemeldingen.

Ingen produksjon

– Når 1.700 produsenter, journalister etc. går ut i streik, så stopper produksjonen i NRK. Vi legger til grunn at NRK forholder seg til spillereglene i arbeidslivet, og da får det konsekvenser, sier han.

NRKJ hadde tre krav, sier han: Forsikring om kompetanse i tråd med NRKs fremtidig behov, det har vi ikke fått.

Han sier de også ba om rettigheter knyttet til tilkallingsvikarer med lik behandling når det gjelder lønn, men ikke fikk gjennomslag.

NJs valg om å streike kommer etter det forhandlingsleder Aune beskriver som store avstander mellom partene. NJ oppgir at de ikke fikk gjennom sine krav om likebehandling av tilkallingsvikarer, og at arbeidsgiver tar ansvar for oppdatering av kompetanse av NRK-ansatte.

Det ble oppnådd enighet mellom Spekter og LO stat. Dermed blir ikke sistnevntes 614 medlemmer tatt ut i streik.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken