Kjøpefest i bruktmarkedet

Når det gjelder utstyr til barn er det særlig produkter som Lego, Emmaljunga, Stokke og Tripp Trapp mange søker etter på FINN.

Når det gjelder utstyr til barn er det særlig produkter som Lego, Emmaljunga, Stokke og Tripp Trapp mange søker etter på FINN.

Artikkelen er over 3 år gammel

Halvparten av norske foreldre mener barna har for mye leker, klær og utstyr. Og nesten like mange synes barna får for mange gaver til jul og bursdag. Samtidig går tre av fem foreldre til innkjøp av nytt utstyr én til flere ganger i måneden.

DEL

Samtidig som mange opplever at barna har for mye, fortsetter foreldre kjøpefesten: 65 prosent sier de handler klær, leker og utstyr til barna månedlig eller oftere, og like mange sier de kjøper mer enn barna trenger.

Det kommer frem i årets Bruktmarkedsrapport fra FINN.no, som tar pulsen på det norske gjenbruksmarkedet. Rapporten baserer seg på fersk innsikt fra FINN.no og befolkningsundersøkelse fra Norstat.

– Det er et paradoks at vi som foreldre sitter med opplevelsen av at barna har for mye, samtidig som vi stadig fyller opp med nye ting. Det er sannsynligvis bare en brøkdel av kjøpene som er behovsprøvd, men barnas forbruk reflekterer totalen i forbrukssamfunnet. Aldri før har vi kjøpt mer, verken nytt eller brukt, sier produktdirektør for FINN torget, Christopher Ringvold i en pressemelding.

Ifølge en rapport fra Grønn Hverdag eier norske barn i snitt 500 leker hver, og tall fra Leketøybransjens fellesråd bekrefter en økning i leketøysimport siden 1990-tallet.

Forbruksfesten preger bruktmarkedet

Det er en enorm vekst i bruktmarkedet, og i 2016 ble det lagt ut rekordmange privatannonser på Torget. Foreldre og barn-kategorien opplevde størst økning, og i 2016 ble det lagt ut over 750 000 annonser i denne kategorien, en vekst på 26 prosent fra året før. Det er leker og barneklær som er de mest populære salgsvarene.

 – I 2016 la vi ut varer til en verdi av 26 milliarder kroner på FINN torget. Det er en økning på 14 prosent fra 2015. Så her ser vi at forbruksfesten også preger bruktmarkedet, med jevn stigning i kjøp og salg, sier Ringvold.

Kvalitetskjøp positivt i bruktmarkedet

Når det gjelder utstyr til barn er det særlig produkter som Lego, Emmaljunga, Stokke og Tripp Trapp mange søker etter på FINN.

– Når det kommer til leker er det en sammenheng mellom kvalitet og hvor lenge produktet er tilgjengelig i bruktmarkedet. Lego, Tripp Trapp-stol og typiske kvalitetsprodukter som foreldre kjenner igjen fra egen barndom, har raskere omsetning på FINN, sier Ringvold.

Artikkeltags