Bekymret for vekst i usikret forbrukslån: Nå kommer oversikten

Artikkelen er over 1 år gammel

Fra og med i dag (1. juli) kan du søke opp hvor mye du har i usikret forbrukslån på norskgjeld.no.

DEL

Det er de norske bankene og finansnæringens hovedorganisasjon Finans Norge som står bak portalen. 200 banker leverer gjeldsdata til oversikten.

– Dette er en milepæl. Norske forbrukere har rundt 117 milliarder kroner i usikret forbrukslån. Det er et veldig høyt tall. De fleste har kontroll på hvor mye de har i kredittkortgjeld, men ikke alle. Noen har lånt for mye i forhold til hva de klarer å betale tilbake. Andre mangler oversikt over hvor mye de har i gjeld og i hvilke finansforetak, sier Svein Ove Karstensen, administrerende direktør Norsk Gjeldsinformasjon i en pressemelding.

Administrerende direktør Norsk Gjeldsinformasjon, Svein Ove Karstensen.

Administrerende direktør Norsk Gjeldsinformasjon, Svein Ove Karstensen. Foto:

Tar opp mer lån

Nordmenn tar opp mer og mer usikret forbrukslån. Det er ikke myndighetene glade for. Norskgjeld.no er en gjeldsportal der forbrukere og banker kan hente gjeldsdata rett fra finansforetakene.

For noen kan dette gjøre det vanskeligere å ta opp lån.

– Når bankene nå kan skaffe seg oversikt over lånesøkeres forbrukslån, blir det lettere for bankene å si nei til kunder som ønsker å ta opp mer lån enn de klarer å betjene. Dermed unngår vi at folk havner i gjeldsfella, sier Karstensen.

Håper på utvidelse

Ved åpningen mandag, er det kun usikret forbruksgjeld som vil stå i portalen. Karstensen håper at også andre typer lån vil inkluderes etter hvert.

Norskgjeld.no er resultatet av et stort prosjekt, og man kan forvente begrenset tilgang den første tiden.

– Dette er et kjempestort it-prosjekt. Det kan ta litt tid før alle dataene er inne og søkbare i gjeldsportalen, avslutter Karstensen.

Klikk her for å komme til gjeldsportalen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken