Unge spiser mindre fisk - nå utfordres klasser fra Nordmøre til Finnmark

Ungdoms forhold til fiskerinæring og sjømat er tema for en ny konkurranse.

Ungdoms forhold til fiskerinæring og sjømat er tema for en ny konkurranse. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Det er Norges Råfisklag som nå inviterer til skolekonkurransen «sjømat og ungdom» for å se hva fiske og sjømat betyr for unge i dag.

– Med denne konkurransen ønsker vi å sette et sterkere fokus på den fantastiske sjømatnæringen blant neste generasjon sjømatkonsumenter og forvaltere av havets ressurser; ungdommen, sier prosjektleder i Norges Råfisklag, Lisbeth Drotz.

Tall fra Norges Sjømatråd viser at nordmenn spiste 15 prosent mindre fisk i 2017 enn året før – og det er størst nedgang blant dem under 34 år.

Norges Råfisklag håper skolekonkurransen kan være et bidrag til at flere unge spiser mer fisk, og engasjerer seg i fiskerinæringen.

Fra Nordmøre til Finnmark

– Vi ønsker et klarere bilde av hvilket forhold unge har til næringen – i tillegg er det en veldig god anledning for elevene til å utforske og lære mer om norsk villfisknæring, sier Drotz.

Norges Råfisklag er det største av Norges seks fiskesalgslag. Deres distrikt strekker seg fra Nordmøre til Finnmark.

Alt bidragsyterne trenger å gjøre for å delta i Råfisklagets konkurranse er å sende inn en videosnutt, på maksimalt to minutter, som på en eller annen måte svarer på spørsmålet: «Hva betyr fiske og norsk villfanget sjømat for deg?». Premien vil komme hele klassen til gode.

Bare fantasien setter grenser

– Deltakerne konkurrerer om inntil 20.000 kroner til klassen sin. Vi vil se små videosnutter som viser elevenes personlige forhold til fiske og sjømat. Det kan være matlaging, gode historier, inspirerende mennesker, konkrete situasjoner – ja, her er det bare fantasien som setter grenser, sier Drotz i pressemeldingen som er sendt ut i anledning konkurransen.

Konkurransen gjelder for klasser på ungdom- og videregående skoler i Råfisklagets distrikt, og frist for innsending av filmsnutten er 23. mars 2018.For påmelding og mer informasjon kan man se denne lenken.

Den norske fiskeflåten bidrar sterkt til verdiskapingen i Norge. Og 2017 ble nok et rekordår for norske fiskere.

– Vi har så mye å være stolt over i næringen. Fiskeflåten i vårt distrikt er et stort antall små og mellomstore bedrifter, som eies og drives lokalt, og som legger igjen store verdier i sine lokalsamfunn, sier Drotz.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken