Gi «ris» til noen som fortjener det!

Støtt en god sak, gi ris: Søndag 26. februar er det fastelavnssøndag.

Støtt en god sak, gi ris: Søndag 26. februar er det fastelavnssøndag.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Salg av fastelavnsris er Sanitetskvinnenes viktigste inntektskilde.

Søndag 26. februar er det fastelavnssøndag. Nordmenn kjøper hvert år fastelavnsris for rundt 12 millioner kroner. I over 70 år har Sanitetskvinnene solgt ris for å skaffe inntekter til lokalt samfunnsnyttig arbeid og forskning på kvinnehelse og typiske kvinnesykdommer.

– Det er fremdeles mange udekkede behov i samfunnet og vi forsøker til en hver tid å være nytenkende og modige i vårt arbeid, som i arbeidet vårt på integrering, mot kroppspress og skjønnhetstyranniet og mot vold mot kvinner, sier generalsekretær Grete Herlofson i Norske Kvinners Sanitetsforening.

Fastelavnsriset er et tradisjonsrikt vårtegn som sikrer livsviktig kunnskap. For å bygge velferdssamfunnet vi i dag kjenner, trengte Sanitetskvinnene inntekter. De trenges ennå. – Fastelavnssøndag kan du gi «ris» til en som fortjener det, samtidig som du bidrar til et bedre Norge, avslutter Herlofson

Fastelaven

Fastelavn er et ord som stammer fra det nedertyske ordet for «kvelden før fasten» det vil si de siste tre dagene før fastetiden, den romersk-katolske kirkens fasteperiode på 40 dager før påske, ikke medregnet søndager.

Fastelavn vil alltid falle på en søndag, 49 dager før 1. påskedag, det vil si i tidsrommet 1. februar til 7. mars, eller i skuddår 2. februar til 7. mars.

Til fastelavn knytter det seg mange, til dels eldgamle, skikker som fra først av hørte til en hedensk vårfest.

Skikkene henspiller derfor på overgangen fra vinter til vår.

Best bevart er fastelavnsriset, som ble brukt som en fruktbarhetsvekker. Det var dermed jorden foran plogen, trær, dyr og familiens kvinner som fikk seg en runde med riset.

Andre skikker var utkledningsleker, våpenkamper, brenning av rituelle bål og å spenne nakne jomfruer foran plogen.

Les saker fra din kommune

Her har vi samlet nyheter fra kommunene på Nordmøre:

Kristiansund, Aure, Averøy, Eide, Halsa, Gjemnes, Tingvoll, Smøla, Sunndal, Surnadal, Rindal.

Artikkeltags