Færre registrert som psykisk utviklingshemmede på Nordmøre

Artikkelen er over 1 år gammel

Tall VG har funnet fram viser at flertallet av kommunene på Nordmøre har registrert færre psykisk utviklingshemmede i dag enn for ti år siden.

DEL

Det er i forbindelse med VGs avsløringer i den såkalte Tolga-saken at avisen har dokumentert utviklingen av antall utviklingshemmede i landets kommuner.

Bakgrunnen er at tre brødre i Tolga i Hedmark ble registrert som psykisk utviklingshemmet av kommunen uten at de hadde fått vite det selv. Saken har skapt stor debatt og engasjement, og ordføreren i Tolga har etter litt fram og tilbake bedt de tre om unnskyldning. Kommunene får mer statlig støtte for personer som er registrert som psykisk utviklingshemmede, og VG har gått langt i å antyde at dette er årsaken til det som har skjedd i Tolga.

I etterkant av avsløringene har VG hentet inn tall fra alle landets kommuner. Tallene viser at det fra 2008 til 2017 er blitt over tre tusen flere som er registrert som psykisk utviklingshemmede i Norge.

Kartet over Norge viser at det er store forskjeller i utviklingen; noen kommuner har vesentlig flere registrert som psykisk utviklingshemmede i dag enn for ti år siden, mens andre har færre.

For kommunene på Nordmøre ser tallene slik ut for 2017 (antall registrerte, og antall per tusen innbyggere) med 2008-tallet i parentes:

Surnadal: 36, 7,2 (8,1)

Sunndal: 31, 5,2 (3,4)

Halsa: 7, 5,2 (7,9)

Rindal: 9, 5,4 (6,8)

Aure: 15, 5,0 (4,1)

Gjemnes: 11, 5,2 (6,7)

Tingvoll: 23, 8,9 (10,4)

Eide: 22, 8,1 (8,1)

Smøla: 13, 7,2 (6,8)

Averøy: 22, 4,6 (4,4)

Kristiansund: 109, 5,4 (6,6)

Tallene viser at det er blitt flere registrerte psykisk utviklingshemmede per tuden innbyggere i fire kommuner: Sunndal, Aure, Smøla og Averøy.

Det er færre registrerte i Surnadal, Halsa, Rindal, Gjemnes, Tingvoll og Kristiansund i 2017 enn det var i 2008. I Eide er tallet uendret.

VG har spurt en av Norges fremste eksperter på diagnostisering av psykisk utviklingshemming om forekomsten av diagnosen har økt i befolkningen.

– Nei, det er ingen grunn til å tro at antall psykisk utviklingshemmede har økt i den perioden. Det er mer sannsynlig at det har gått litt ned, sier professor Jens Egeland som leder Nevropsykologisk forening.

Artikkeltags