Konkurranse ga mersmak – nå gir de skoleklasser muligheten til å vinne 20.000 kroner

Prosjektleder Lisbeth Drotz gleder seg til å se hva ungdommen kan finne på.

Prosjektleder Lisbeth Drotz gleder seg til å se hva ungdommen kan finne på. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Norges Råfisklag inviterer ungdomsskole- og videregåendeelever til å sende inn en videosnutt om temaet: «Hva som må til for å få et rent havmiljø». Gjør de det, kan de stikke av med en pengepremie på inntil 20.000 kroner.

DEL

– Skal suksesshistorien i norsk fiskerinæring fortsette, er vi avhengige av at kommende generasjoner engasjerer seg i å holde havet rent, skriver Lisbeth Drotz fra Norges Råfisklag innledende i en pressemelding. Hun er prosjektleder for konkurransen som tar sikte på å dele ut 20.000 kroner til skoleelever fra Nordmøre til Finnmark – Norges Råfisklags distrikt.

Oppgaven er enkel: Lag en videosnutt på maks to minutter. Ifølge råfisklagets hjemmeside ønsker de snutter i disse kategoriene:

  1. Tiltak du/klassen står bak.
  2. Vise og forklare tiltak andre gjennomfører i ditt nærmiljø.
  3. Åpen klasse: Forklar hva du mener må til!

Ikke veldig komfortabel bak kamera? Fortvil ikke. Her må man ikke være Steven Spielberg (mannen bak filmen Jaws, for de uinnvidde) for å hevde seg.

– Det er absolutt ingen krav om å være filmprodusent, tvert imot er det kun fantasien som setter grenser her, fortsetter Drotz.

Hett tema

Havforurensing, og da særlig plast i havet, ble for alvor satt på agendaen i 2018. NRK lanserte blant annet dokumentarserien «Planet Plast», hvor de så nærmere på dagens plastutfordringer og hva som kan gjøres med dem. I tillegg til det arrangerte foreningen Hold Norge Rent strandryddeuka, hvor over 90.000 mennesker deltok.

– Et rent miljø er svært viktig for oss i sjømatnæringen. Skal vi ha et bærekraftig fiskeri i framtiden, så må alle ta ansvar. Med denne konkurransen ønsker vi å nå ut til neste generasjons forvaltere av havets ressurser. Vi mener at miljøfokuset må starte tidlig og at det er viktig å lære ungdommen å tenke miljøbevisst – også når de er ute på havet, sier Drotz videre i pressemeldingen.

Mersmak

Norges Råfisklag arrangerte sin første skolekonkurranse i 2018, det ga mersmak.

– Vi gleder oss til å se hva ungdommen får til denne gangen. De er gjerne mer kreative enn oss voksne, så jeg har troen på at dette blir både lærerikt og gøy å være med på, sier Drotz.

Skoleklasser kan sende inn sine bidrag i tidsperioden 1. januar–15. april. Vinneren(e) utnevnes i mai. Bidrag og ytterligere informasjon om konkurransen finner man på råfisklagets hjemmeside.

Artikkeltags