Julelysene er satt på – dette er dagen du bør skifte batterier i røykvarsleren

Det er 1. desember - og første søndag i advent. Dette er også dagen hvor brannvesenet oppfordrer deg til å skifte ut batteriene i røykvarslerne.

Det er 1. desember - og første søndag i advent. Dette er også dagen hvor brannvesenet oppfordrer deg til å skifte ut batteriene i røykvarslerne. Foto:

1. desember er «Røykvarslerens dag». Oppfordringen er klar: Bytt batteri og test røykvarsleren!

DEL

I desember i fjor omkom åtte nordmenn i brann. Det vil si at det omkom en person hver fjerde dag. Benytt Røykvarslerdagen 1. desember til å bytte batteri og teste røykvarslerne dine, oppfordrer brannvesenet.

Ålesund Brannvesen skriver i en pressemelding at i perioden 2000 og fram til i dag har det vært 2 688 bygningsbranner i Møre og Romsdal. De mest brannfarlige månedene var januar med 342 branner og desember med 296. – Så langt i år har tre personer omkommet i brann i fylket vårt. 1. desember fokuseres det på at alle husstander skal ha fungerende røykvarslere. Dette innebærer testing og batteriskifte hvert år.

Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg og du må ha minst én varsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.

– Du bør koble røykvarslerne sammen, slik at alle varslerne piper samtidig ved brann. Dette kan gi deg verdifull tid til å evakuere, for eksempel hvis en brann starter i kjelleren og du sover i andre etasje. Det kan være med på å redde liv. Røykvarslere bør testes jevnlig og hver gang du har vært bortreist over lengre tid. Det er også en fordel å støvsuge den jevnlig. Det øker varslerens levetid, opplyser Ålesund brannvesen.

Artikkeltags