Kreftoperasjoner stanset i Sandnessjøen – ordfører mener det er et politisk spill

Av

Helgelandssykehuset har stanset kreftoperasjoner i Sandnessjøen etter at flere har delt innlegg på Facebook. – Et politisk spill, mener ordfører.

DEL

– Jeg oppfatter dette som en del av et strategisk spill mot den prosessen Helgelandssykehuset står i. Helseministeren er i sluttprosessen, og noen prøver å slå tvil om kvaliteten ved sykehuset i Sandnessjøen, sier ordfører Peter Talseth i Alstadhaug kommune til NRK.

Om kort tid skal helseminister Bent Høie (H) avgjøre sykehusstrukturen på Helgeland i Nordland. Helse nord har foreslått at det skal være et hovedsykehus i Sandnessjøen og et mindre akuttsykehus i Rana.

Bakgrunnen for operasjonsstansen var at flere personer delte et innlegg på Facebook med tall fra Kreftregistret som viste at Sandnessjøen kom dårligst ut i landet på den nasjonale indikatoren for operasjon av tykktarmskreft i 2016–2018.

Blant annet ble innlegget delt av tilhengere av sykehus i Rana.

– Da resultatet på den nasjonale kvalitetsindikatoren ble kjent gjennom sosiale medier i forrige uke, fant Helgelandssykehuset det riktig å iverksette midlertidige tiltak – det vil si stans i kreftoperasjoner i Sandnessjøen mens saken gjennomgås – av hensyn til pasientsikkerhet og for å unngå å skape unødig frykt blant pasienter og befolkning, skriver kommunikasjonssjef Tore Bratt i Helgelandssykehuset i en epost til NRK.

Planen nå er at operasjonene skal skje i Mo i Rana.

Administrerende direktør Hulda Gunnlaugsdottir ved Helgelandssykehuset avviser at operasjonsstansen har noen sammenheng med sykehusstriden på Helgeland.

Artikkeltags