Gå til sidens hovedinnhold

Flere forbund klare til sympatistreik

Artikkelen er over 4 år gammel

Flere forbund sier seg villige til å sympatistreike for de ansatte i hotell- og restaurantbransjen. Industri Energi, Transportarbeiderforbundet og Fagforbundet er klare.

– Vi er klare til å ta ut medlemmer som jobber på vaskerier, til å stoppe leveransen av rent sengetøy og håndklær til hotellene, sier Industri Energis forbundsleder Leif Sande.

Fredag vedtok forbundsstyret i Industri Energi at de er villige til å stille opp i sympatiaksjoner for å støtte de ansatte på hoteller og restauranter som nå er i streik.

– Vi har selv medlemmer i lavtlønnede bransjer. For oss er det naturlig å vise solidaritet. Derfor er vi nå klare til å iverksette sympatitiltak når Fellesforbundet ber om det, sier Sande.

Klare for kamp

Også Transportarbeiderforbundet er klare til kamp. Overfor Vest24 bekrefter forbundsleder Lars M. Johnsen at de er klare til å lamme kjøringen av mat til hotellene som er rammet av streik.

– Dette er en rett vi har i henhold til Hovedavtalen. Dersom Fellesforbundet ønsker sympatistreiker fra oss, er vi positive til det. Men det er Fellesforbundet selv som må be oss om det, sier Johnsen.

FriFagbevegelse skriver at hotellstreiken har så stor støtte i LO at det er kø blant LO-forbundene for å gå til sympatistreik.

LOs største forbund, Fagforbundet , vedtok sent fredag at også der i gården er man villige til å markere støtte til hotell- og restaurantarbeiderne i form av sympatiaksjoner. Forbundet vurderer aksjoner innenfor renovasjon på de virksomhetene som er i streik, ifølge leder Mette Nord.

– Vil stille opp

LO-Aktuelt melder at Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) og Arbeidsmandsforbundet har henvendt seg til Fellesforbundet for å tilby sin hjelp for at det skal bli lokal forhandlingsrett i denne bransjen.

Leder i Arbeidsmandsforbundet, Erna Hagensen, sier de så langt ikke har behandlet dette i forbundsstyret, men at de vil stille opp dersom de får en forespørsel. Arbeidsmandsforbundet organiserer rengjørerne på en del hoteller.

– Heller ikke NNN har gjort noen ordentlig vurdering av dette. Også NNN venter på signaler fra Fellesforbundet, sier leder Jan Egil Pedersen.

Varslingsfrist

Fellesforbundet har tatt ut ansatte i hoteller og restauranter i streik for å løfte den lavtlønnede bransjen. I tillegg krever de rett til lokale forhandlinger.

Hotell- og restaurantstreiken har pågått siden 24. april, i tre og en halv uke, uten at partene har kommet nærmere noen løsning.

Varslingsfristen for sympatistreiker er to uker når det gjelder NHO-bedrifter, for bedrifter utenfor NHO er den tre uker.

Kommentarer til denne saken