Mysteriet løst

Nordmøre museum er på jakt etter opplysninger om dette bildet.

Nordmøre museum er på jakt etter opplysninger om dette bildet.

Artikkelen er over 7 år gammel

Hvem var det som dro til fotografen og tok med seg en stor klippfisk? Nå vet vi svaret.

DEL

Kåre Ohrvik fra Eide har svaret på spørsmålet som Odd Williamsen ved Nordmøre museum stilte TKs lesere.

- Det er min tippoldefar som heter Jørgen Erikson Ohrvik, forteller Kåre Ohrvik. Tippoldefarens sønn, Kristian, begynte i 1902 på Rensvikholmen med å renske berg og tørke klippfisk. Jørgen som er avbldet hjalp sønnen med jobben. Jenta heter Gurå, og er barnebarnet til Jørgen. - Hun er alle Ohrvikingenes tante Gurå og hun bodde på Tingvoll, forteller Kåre. Opplysningene om Jørgen og klippfiskarbeidet står i Freiboka bind 2, side 170. Jørgen var sjømann, og kom fra Stangvika. - Bror til Gurå var min bestefar, sier Kåre. Han mener bildet må være fra begynnelsen av 1900-tallet, siden Gurå var født i 1899.

Bildet skal være med i utstillingen som Nordmøre museum åpner på Klippfiskmuseet i sommer. Museets ansatte har forgjeves lett etter opplysninger om bildet, men har nå fått svaret.

At Ohrvik tok med seg en klippfisk til fotografen, skyldes kanskje at dette kan være det første året de produserte klippfisk ved bedriften til hans sønn, og et velvoksent og flott eksemplar av arten var det også. Men som Kåre Ohrvik leende forteller: - Jeg er jo selv bestefar, og ville vel hatt barnebarnet på fanget og klippfisken ved siden av...

Artikkeltags