Mye hjort kan stryke med

Desperate: Lokalkjente i Halsa beretter om at hjorteflokkene har brutt seg gjennom gjerdene og gått løs på rundballelagre. Iblant har det vært så mange dyr på matplassen at det har liknet på ei maurtue.

Desperate: Lokalkjente i Halsa beretter om at hjorteflokkene har brutt seg gjennom gjerdene og gått løs på rundballelagre. Iblant har det vært så mange dyr på matplassen at det har liknet på ei maurtue. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

– Skrekkscenariet er at det kommer enda mer snø. Mange av dyra har allerede brukt opp fettreservene sine. I så fall vil mange av dem stryke med.

DEL

Det sier sekretær Erlend Snøfugl i viltnemnda i Halsa. Flere steder i kommunen har det samlet seg store flokker med hjort som sliter tungt med å finne føde.

– Vårknipa røyner på for hjortedyra. Jeg skjønner derfor godt gardbrukere som stilltiende godtar at dyra går løs på rundballelagrene. Alternativet kan være massedød.

Vårknipa som normalt ikke kommer før i april, er dermed kommet ekstra tidlig i år.

Faste stier

I Halsa er ikke ansamling i store hjorteflokker noe uvanlig. Men i år synes de på grunn av snø og kulde å være tvunget til et liv tettere innpå mennesker og trafikk enn tidligere.

På Halsanaustan forteller lokalkjente at hjorten har tråkket seg brede stier i snøen mellom stedene de har dagleie og stedene de finner mat. Her kommer flere titalls dyr på rad og rekke for å krysse E39.

Ille for rådyr

– Vi har så langt ikke fått rapporter om ihjelsultede dyr, men kjenner ett tilfelle der en hjortekalv er tatt av rovdyr. Ellers er det vel slik at naturens eget renovasjonsvesen rydder opp så raskt at det nesten skal tilfeldigheter til for å finne døde dyr, mener Snøfugl.

Om det er ille for hjorten, er det trolig enda verre for rådyra. De er mindre og strever tyngre når snøen ligger dyp. Snøfugl ser ikke bort ifra at rådyrbestanden har fått seg en knekk.

Artikkeltags