Smarttelefonen får skylden for mange bilulykker

At ulykkesspilen har pekt opp siden 2007, mener Jon Berge i If kan skyldes smarttelefonen.

At ulykkesspilen har pekt opp siden 2007, mener Jon Berge i If kan skyldes smarttelefonen. Foto:

Av

Bruk av smarttelefon får ifølge forsikringsselskapet If skylden for flere «uforklarlige ulykker» på norske veier de siste årene.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Antall dødsulykker i trafikken har gått ned de siste årene. Men antall ulykker der kun ett kjøretøy er involvert, for eksempel ved å kjøre av veien, har økt de siste årene, skriver NRK.

Denne typen ulykker har økt fra 49.000 tilfeller i 2007 til 76.000 i 2015, en økning på 55 prosent, viser nye tall fra Finans Norge, som representerer forsikringsbransjen.

Ukonsentrert

Informasjonsdirektør Jon Berge i If mener årsaken kan være at bilførere ikke alltid er så konsentrert som de skal være i trafikken – og at de driver med mye annet samtidig som de kjører.

– Fikle med stereoanlegget, bruke smarttelefon, stille inn varmen, bruke navigasjon. Og nå må mange lære seg å betjene DAB-radio eller adapter i tillegg, sier Berge.

At ulykkesspilen har pekt opp siden 2007, mener Berge kan skyldes smarttelefonen.

– I 2007 lanserte Steve Jobs den nye smarttelefonen Iphone. Etter den tid har det skjedd mange flere eneulykker. Jeg tror bruk av smarttelefon må ta mye av skylda.

Ikke bare telefon

Avdelingsdirektør Guro Ranes i Vegdirektoratet er enig i at mobiltelefonen er medvirkende til en del ulykker, men sier at det definitivt ikke er det største problemet.

– Alt som kan ta oppmerksomheten bort fra trafikken, er farlig, sier Ranes.

(©NTB)

Artikkeltags