Gå til sidens hovedinnhold

Botten blir fylkesmann i Møre og Romsdal, Bent Høie i Rogaland

Artikkelen er over 2 år gammel

Helseminister Bent Høie (H) blir ny fylkesmann i Rogaland. Else-May Botten (Ap) blir fylkesmann i Møre og Romsdal og Tom Cato Karlsen (Frp) i Nordland.

Utnevnelsene ble gjort av Kongen i statsråd fredag.

– Vi får med på laget tre dyktige personer med spennende og variert bakgrunn, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H).

Botten og Høie er i dag innvalgt på Stortinget for henholdsvis Arbeiderpartiet og Høyre fram til 2021. De vil derfor tidligst tiltre når denne perioden går ut.

I Nordland er stillingen som fylkesmann ledig fra 1. januar neste år, og Tom Cato Karlsen tiltrer trolig allerede da. 44-åringen er overlege og Frp-politiker, og har tidligere vært statssekretær for samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen i perioden 2014-2017. I tre år var han også varaordfører i Bodø kommune.

Bent Høie har siden 2013 vært helseminister, og har sagt at han vil fortsette med det så lenge regjeringen blir sittende og statsministeren ønsker det. Men fra 2021 er det slutt både på livet som statsråd og stortingspolitiker.

– I 2021 vil jeg ha sittet over 20 år på Stortinget, og det er derfor på tide å slippe andre til, sa Høie da det i høst ble klart at han ville bli fylkesmann.

Høie konkurrerte om jobben med blant andre tidligere regjeringskollega Solveig Horne.

– Viktig jobb

Møre og Romsdals nye fylkesmann er 45 år gamle Else-May Botten. Hun sitter i dag i energi- og miljøkomiteen på Stortinget og dessuten i Arbeiderpartiets sentralstyre.

Da hun søkte stillingen, sa hun at hun ser på fylkesmannsjobben som spennende og utfordrende, og understrekte at hun etter 20 års arbeid med Møre og Romsdal kjenner fylket godt.

– Min søknad er bygd på en mulighet til å bruke min erfaring og kompetanse i en viktig jobb her hjemme, ikke et signal om at jeg ikke ønsker å gjøre en innsats i politikken nasjonalt fremover, sa Botten til NTB.

Kommentarer til denne saken