Gå til sidens hovedinnhold

Mor rystet over behandling

Artikkelen er over 9 år gammel

Deprimert 19-åring tok 40 sovepiller etter å bli sendt hjem fra legevakten.

Legevaktlegen skal ha sagt til den deprimerte 19-åringen at alt han kunne gjøre for henne var å høre på henne og så sende henne hjem eller til fastlegen. Da dro hun hjem og svelget 40 sovetabletter.

19-åringens mor er rystet. Hun har tatt kontakt med pasientombudet for å få bistand til å klage kommunale Kristiansund og omegn legevakts behandling av datteren inn for Fylkesmannen i Møre og Romsdal.

– Hun var ikke inne hos legen i mer enn ett minutt, sier moren til Tidens Krav.

– Vil ikke mer

Natt til torsdag forrige uke kommer datteren hjem etter å ha vært ute og drukket vin med noen venninner.

– Etter en stund begynner hun å «rable». Hun blir hysterisk, hyperventilerer og gråter ustanselig. Min datter har aldri oppført seg slik før. Derfor tar jeg dette på blodig alvor, forteller moren.

Hun ringer legevakten, som også får snakke med datteren.

– Både bestemoren og jeg hører henne deretter si i telefonen «jeg vil ikke mer» og «jeg gidder ikke mer».

– Oppfatter du det som om hun er suicidal?

– Hun rabler, men i mine ører høres det ut som en reell trussel, ja, sier moren.

– Jeg husker ikke så mye av det selv, men det er nok det jeg mener å si, mener 19-åringen.

Prater

Klokka seks om morgenen får de endelig komme til legevakten.

– Etter at jeg har snakket en stund, sier han at alt han kan gjøre for meg er å høre på meg og så sende meg hjem eller til fastlegen. Da får jeg nok og går, sier 19-åringen.

– Får du noen forklaring på hvorfor dette er det eneste han kan tilby?

– Nei.

I følge moren gjør legen ingen forsøk på å stanse eller gå etter datteren.

Roer datteren

Moren og bestemoren greier etter hvert å roe datteren såpass at de får henne til sengs. Men begge er så bekymret over 19-åringens uvanlige atferd at de holder seg våkne for å kunne ta kontakt med fastlegen straks kontoret åpner.

– Fastlegen skal ringe tilbake med beskjed om når vi kan komme. Vi sitter og venter på denne telefonen, når en venninne av min datter ringer. Venninnen har fått en telefon fra henne der hun har fortalt at hun har tatt 40 sovepiller. Vi løper da opp og finner henne livløs i sengen, sier moren.

Overlever

I ettertid teller hun over pillebrettene sine og kan konstatere at 40 tabletter mangler. Takket være rask reaksjon fra ambulansepersonell og leger ved Kristiansund sjukehus overlever datteren. Hun overføres senere til voksenpsykiatrien i Molde, der hun nå er innlagt. 19-åringen sier det går bedre nå, men at hun fortsatt føler seg litt utrygg.

– Hun oppsøker hjelp, og så opplever hun å bli avvist på denne måten, sier moren.

Kun ett alternativ

Den aktuelle legevaktlegen viser til at han ikke kan kommentere pasientsaker spesielt, men sier på generelt grunnlag:

– For en pasient som kommer inn klokken seks om morgenen, har voksenpsykiatrien i vår region kun ett alternativ. Det er å bli lagt inn på lukket avdeling på Hjelset for eventuell overføring til en annen avdeling på dagtid. Å sende et menneske «bak lås og slå» med taxi midt på natten er imidlertid en løsning som frarås av fagfolk da det kan bidra til unødig uro hos pasienten. Det er i hvert fall den faglige tilbakemeldingen vi får fra psykiatere, sier legen.

– En annen mulighet er å sette seg ned og snakke med pasienten de to timene til andre tilbud er tilgjengelige, men det er uvanlig - og man har kanskje heller ikke noe å tilføre. Har personen i stedet noen rundt seg som kan se til pasienten i mellomtiden, kan det være en alternativ løsning, sier legen.

Han avviser at en deprimert pasient kunne vært lagt inn på sykehuset i påvente av psykiatrisk hjelp på dagtid.

– Det kan man gjøre hvis det er snakk om noe medisinsk, som en overdose. Ellers ville det være en uvanlig løsning, mener legen.