Lyser ut kontrakt for Molde-Vestnes

Over Romsdalsfjorden skal det være fire ferger med krav om to helelektriske og to som skal kunne ta ladning på hver tur og med biodrivstoff eller LNG som alternativ til elektrisitet.

Over Romsdalsfjorden skal det være fire ferger med krav om to helelektriske og to som skal kunne ta ladning på hver tur og med biodrivstoff eller LNG som alternativ til elektrisitet. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Legger opp til løsning hvor fergene bruker elektrisitet, med biodrivstoff eller LNG som alternativ, på Romsdalsfjorden.

DEL

For første gang lyses det ut et anbud for hydrogen-elektrisk ferge på riksveinettet. Kontrakten gjelder for sambandet Hjelmeland-Nesvik-Skipavik i Rogaland.

– Denne utviklingskontrakten vil legge et økonomisk grunnlag for å pløye ny mark. Det er viktig for å gjøre fergedriften vår grønn, sier veidirektør Terje Moe Gustavsen.

Første på Lavik-Oppedal

Det var en tilsvarende utviklingskontrakt som muliggjorde verdens første rene batteriferge i drift i et ordinært samband, mellom Lavik og Oppedal over Sognefjorden.

– Vi har allerede elektrisk fergedrift på kortere strekninger. Nå ønsker vi å utvikle nullutslippsløsninger også på lengre og mer energikrevende strekninger der helelektrisk drift ikke er mulig, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp).

Molde-Vestnes

I tillegg til den hydrogen-elektriske ferga, lyses det ut ny kontrakt for sambandene Molde–Vestnes i Romsdal, og Mannheller–Fodnes og Hella–Vangsnes–Dragsvik i Sogn og Fjordane. Her legges det opp til løsninger hvor fergene bruker elektrisitet, med biodrivstoff eller LNG som alternativ.

Over Romsdalsfjorden skal det være fire ferger med krav om to helelektriske og to som skal kunne ta ladning på hver tur og med biodrivstoff eller LNG som alternativ til elektrisitet. Kravene vil redusere CO2-utslippene med 17.000 tonn/år i forhold til dagens løsning.

De 11 fergene som inngår i torsdagens utlysningsrunde vil til sammen redusere CO₂-utslippene med 30.000 tonn/år i forhold til dagens løsninger, ifølge Vegvesenet.

Artikkeltags