Politisk redaktør: Nordmøringene har all grunn til å klage

Det er vanskelig å forstå hvorfor ikke Nordmøre vil bli en del av Trøndelag først som sist, skriver Tone Sofie Aglen, politisk redaktør i Adressa.

Det er vanskelig å forstå hvorfor ikke Nordmøre vil bli en del av Trøndelag først som sist, skriver Tone Sofie Aglen, politisk redaktør i Adressa. Foto:

Nordmøre forvitrer og arbeidsplassene forsvinner. Få har bedre grunn til å klage enn reservetrønderne.

DEL

Det mener politisk redaktør Tone Sofie Aglen i Adressa.

I en kommentar som nå lovprises av mange i sosiale medier på Nordmøre, viser hun til alle nederlag Nordmøre har lidd i Møre og Romsdal og tar til orde for at nordmøringene melder overgang til Trøndelag.

- Vi har alltid sett på nordmøringene som reservetrøndere. Det er vanskelig å forstå hvorfor ikke Nordmøre vil bli en del av Trøndelag først som sist, skriver hun etter å ha besøkt Nordmørskonferansen.

Redaktøren mener regiondebatten er langt fra død.

- Det finnes svært få som tror at dagens utskjelte regionreform er særlig framtidsrettet. En skal jobbe hardt for å overbevise om at Møre og Romsdal vil bli en levedyktig region, skriver Aglen.

Grunn til å klage

- Hav, hurtigruta, opera og klippfisk. Laget for lidenskap. Det er mang en god grunn til å reise til Kristiansund. For en trønder er det lett å føle et intuitivt slektskap med den åpne, spontane og festlige nordmøringen. Det er artigere i en begravelse i Kristiansund enn i et bryllup i Molde, ble det meg fortalt. Like fullt er det på Nordmøre det har vært mest kirkegårdsstemning den siste tiden. Først mista de sykehuset med nesten 700 ansatte, så kom oljekrisa, politimesteren og operasjonssentralen gikk til Ålesund og Orkla flyttet i samme slengen den tradisjonsrike industribedriften Ello til Sverige. Nordmøringene har bedre grunn til å klage enn de fleste av oss, mener Aglen.

Det vises videre til at kun ni prosent av alle statlige arbeidsplasser ligger i norddelen etter at sykehuset har pakket sammen.  Redaktøren påpeker at Halsa, Rindal og Eide er på vei bort fra Nordmøre og at det i motsetning til i Ålesund og Molde skjer lite med hensyn til kommunesammenslåinger rundt Kristiansund.

- Nå er det stor oppstandelse knyttet til Gjemnes’ framtid. Flere bygder i Indre Gjemnes har søkt om overflytting til Molde. Får de medhold i dette, er det virkelig grunn til å bli alvorlig bekymret for Nordmøres framtid, skriver Aglen.

- Innertier

- Innertier av Tone Sofie, skriver Vidar Holm på Facebook.

- Fantastisk analyse av Nordmøre gjort fra Trønderland, mener Arne Grødahl.

- En påminnelse til de lenger sør i fylket som benytter seg av den stadige hersketeknikken; at nå må vi på Nordmøre slutte å syte, mener Steinar Wiik Sørvik.

For Aglen avviser samtidig det bildet som forsøkes skapt av nordmøringen som en person som ikke gjør noe annet enn å syte.

- Svartsyn er de heldigvis ikke laget for i Kristiansund. Nå jobbes det for å få på plass et campus, og det er spennende prosjekt på gang for nytt helseinnovasjonssenter. Selv om Kristiansund har slitt, går de mange små- og mellomstore bedriftene i regionen så det griner. Industrilokomotivene Pipelife, Tjeldbergodden og Hydro Aluminium etterspør arbeidskraft. Kommunene ser ut til å ha skjønt at de må samarbeide bedre. Det er virkelig samling i bunn. Det tolkes som et tegn fra oven at byens store stolthet – Kristiansund Ballklubb – gjør det godt i eliteserien, påpeker redaktøren.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags