Grisebønder svært interessert i sluttpakker

Grisebønder er interessert i å slutte med svin når de får den rette prisen for grisen.

Grisebønder er interessert i å slutte med svin når de får den rette prisen for grisen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Grisebøndene fikk tilbud om 16.000 kroner i tilskudd per avlspurke om de legger ned driften. Ett døgn senere var mer enn halvparten av sluttpakkene revet bort.

DEL

– Her er det førstemann til mølla som gjelder, så det er bare å melde interesse, sier direktør i Nortura totalmarked Ole Nikolai Skulberg til Nationen.

Mandag åpnet påmeldingen for svinebønder som vil benytte seg av tilbudet om sluttpakke. Bøndene forplikter seg til å ikke drive med svin i minst sju år. I snitt er det snakk om en engangsutbetaling på drøyt 750.000 kroner for griseslutt, men for storskalaprodusenter kan det bli så mye som 1,7 millioner kroner.

Det er imidlertid en grense for hvor mange som kan ta sluttpakke. Hensikten er å fjerne overproduksjonen, som er på 5.700 tonn svinekjøtt i år. Kvoten som skal ut av produksjon er på inntil 4.000 avlspurker. Per 1. mars i år var det 48.405 avlspurker her i landet fordelt på 1.029 bedrifter.

Skulberg er ikke overrasket over den svinaktige interessen og påpeker at det ikke er snakk om en bindende påmeldingen.

– Avtalen er ikke gjeldende før den er signert, sier han.

Nortura fordeler utkjøpene regionalt for å unngå at utkjøpsordningen fører til sentralisering av svinekjøttproduksjonen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken