Margrete første kvinne som ordfører i Halsa

Av
Artikkelen er over 14 år gammel

35 portretter av menn henger på veggene. Margrete Seter ble denne uka første kvinnelige ordfører i Halsa.

DEL

Så er også barrieren brutt i Halsa.

35 mannlige portretter henger på veggene i kommunestyresalen. De har alle vært ordførere enten i Halsa eller tidligere Valsøyfjord kommune, og da er ikke avtroppende ordfører Ivar Betten ennå ikke kommet i glass og ramme.

- Sånn sett er det på tide med en kvinne som ordfører. I høst ville vi nok fått kvinnelig ordfører uansett, sier Margrete Seter og tenker på Senterpartiets Solvor Skogen Sæterbø som var hennes motkandidat.

Holdt utenfor

Men som ventet ble Seter valgt da kommunestyret for 2003-2007 konstituerte seg. Tverrpolitisk Bygdeliste, Høyre og Arbeiderpartiet sørget for flertallet som holder kommunens største parti, Senterpartiet, ute fra de ledende posisjoner. At Høyres Rolf Maridal ble ny varaordfører, var også en del av det tekniske samarbeidet.

Senterpartiets Marit Wiik foreslo Solvor Skogen Sæterbø som ordfører. Hun viste til at velgerne hadde gitt sine signaler. Senterpartiet hadde fått størst oppslutning, og Sæterbø var suveren listetopp.

- Forrige gang var det Tverrpolitisk Bygdeliste som ble holdt utenfor. Denne gangen får vi samme behandling. Vi vil imidlertid satse på samarbeid i det nye kommunestyret, sa Wiik.

10. klassingene ved Valsøyfjord skole hadde antakelig stemt på Skogen Sæterbø, for å beholde sin populære lærer.

På den siste dagen på skolen stilte Seters elever i konfirmasjonsdress og kjoler. Elevene hadde på egen hånd organisert avskjedsstund for læreren. Espalier med roser og taler ble Seter til del.

Ordfører-aner

Den nyvalgte ordføreren har solide politiske røtter. Både hennes oldefar (Nils T. Fjærvik 1908-13) og bestefar (Ingebrigt Fjærvik (1952-59) har vært ordførere i gamle Halsa kommune. Det samme har hennes onkel (Tore Seter).

- Jeg husker bestefar hadde innredet et lite ordførerkontor på loftet. Tidene har forandret seg, sier Seter.

Det gamle kommunestyret vedtok å redusere antallet representanter fra 21 til 15. Sju representanter fikk likevel plass i det nye kommunestyret.

- Dere får en tøffere jobb. Mer arbeid blir fordelt på færre, sa Ivar Betten som ledet møtet inntil Seter ble valgt.

Bare et skjerf

Halsa har foreløpig ikke ordførerkjede (bankene tok ikke utfordringen i forkant av det kongelige besøket i Halsa) og han måtte nøye seg med å overlevere klubba og nøkkelen til kontoret - samt et eget skjerf. Det var i Nymoens tid det ble strikket et ordførerskjerf som siden har hengt på ordførerens kontor.

- Husk du er ordfører for alle, uansett gruppe. Du er også ordfører 24 timer i døgnet, og folk vil ta kontakt til alle tider, sa Betten som også mente at ordførervervet også kan være ensomt til sider dersom det butter i mot.

I det første møtet ikke noe imot.

- Går det like greit på senere møter, blir det veldig greit, sa Seter.

Omorganisert

Formannskapet består av: Margrete Seter, Rolf Maridal, Anita Henden, Ivar Vullum og Solvor Skogen Sæterbø.

I siste periode var det debatt om den politiske organiseringen etter valget. Med11 mot 10 stemmer ble det vedtatt å ha to utvalg ved siden av formannskapet.

Utvalg for helse og oppvekst: Leder Ivar Vullum, nestleder Knut Botten, Ingebrigt Henden, Margaret Aakvik Vatten og Marit Wiik.

Utvalg for plan og forvaltning: Leder Solvor Skogen Sæterbø, nestleder Morten Løvik, Anita Ørsal Oterholm, Ola Skålvik, Gunnar Kåre Røe.

Artikkeltags