Torsdag 5. november besøkte den kostholdsbevisste legen og seksbarnsmoren Berit Nordstrand Valsøyfjord. I alt 65 møtte opp for å høre foredraget «Maksimal livsnytelse – minimal helserisiko». Det var Valsøyfjord Bygdekvinnelag som arrangerte foredraget i forbindelse med sitt årsmøte.

Nordstrand snakket om hvordan kostholdet bør være for å gi oss energi og velvære. Hun hadde en usedvanlig lett og fengslende presentasjonsform, der hun viste oss sammenhenger mellom legevitenskap og kosthold. Deltagerne fikk mange viktige påminnelser, og nye tanker å ta med hjem.

Nordstrand var opptatt av inntak av riktig type fett, for fett er viktig og bra for kroppen. Hjernen vår blant annet, er avhengig av riktig type fett for å fungere – og fungere raskt nok. Spis fet fisk og ta ren, naturlig tran hver dag – det gir oss tilførsel av en essensielt viktig fettype.

– Barn som tar tran yter mer, lærer mer. Vanlig rent meierismør er bra, vær mer skeptisk til blandingsprodukter og margariner. Kos dere med ekte ost, og fete oster, oppfordret Nordstrand.

Det er sukkeret som er farlig, fortsatte hun.

– Kunstig fett og sukker er bannlyst i helsesammenheng. Lettprodukter likeså – de gjør oss bare enda mer usunne og fete, sa Nordstrand.

Mat med tilsetningsstoffer, transfett og palmeolje og slikt skal vi holde oss mest mulig unna.

– Butikkhyllene er fulle av slikt. Kjeks og formkaker som holder seg mer enn ei uke, er for eksempel fulle av transfett. Kjøpebrødet inneholder alt for store mengder gluten. Dette skaper åpne sår i tarmene våre, som igjen fører til at vi lettere tar opp skadelige stoffer i tarmen, sa Nordstrand.

Helkorn er viktig – for det er i skallet det viktigste sitter, så bak brødet selv. Ferdige poser med brødbakstmel inneholder også for mye gluten. Pakker med ferdig melblanding til kaker er også fymat, oppsummerte Nordstrand.