Mange evakuerte fra gressbrann

Artikkelen er over 5 år gammel

Politi og brannvesen evakuerte beboere og hyttefolk etter at det brøt ut en omfattende brann på Skardsøya i Aure.

DEL

Nødetatetene rykket ut etter at det 14.37 kom melding om en gress/lyngbrann ved Tømmerdalsvatnet på Skardsøya i Aure.

Politiet fikk meldinger både fra Aure og Hitra i Sør-Trøndelag, og det var dermed klart at brannen var godt synlig.

Se intervju med lensmann Arnfinn Fuglevåg om slukningsarbeidet rundt klokka 18.30, i videoen til høyre.

Omfattende

Operasjonsleder Thorry Aakenes i Nordmøre og Romsdal politidistrikt bekreftet torsdag ettermiddag at brannen er omfattende og sprer seg nordover.

Beboere og hyttefolk rundt Skipnesodden, Skarsbukta ble bedt om å evakuere. Politi og brannvesen går omkring med roperter, forteller Aakenes.

Evakueringssenter var i grendahuset på Vihalsen.

Et helikopter settes inn i slokkingen.

Ikke alle evakuerer

Klokka 17.30 kan Kristin Hals fortelle at helikopter er kommet fram og heter vann fra et vann oppe på fjellet for å slippe over gressbrannen.

- Slokkingen er nå i alle fall i gang. Vi venter derfor med å evakuere. Vinden blåser slik at brannen ikke vil spre seg hit. Det eneste som kan skje er at den kan sperre veien tilbake til fastlandet lengre nord. Men vi har båt så det går nok bra, sier Kristin Hals.

Se video øverst i saken.

Brenner på en høyde

Videoklippet av brannen du ser til høyre tok Kristin Hals fra ei hytte ved Skardsbukta rundt klokka 15.40.

- Vi er på ei hytte bare to kilometer unna, men vi er ikke evakuert ennå sa hun klokka 16.

Ut i fra de opplysningene Tidens Krav har fått så startet brannen på høyden over Skardsbukta, men ikke så langt inn som til Storbrannfjellet.

Senter for evakuerte på Vihalsen

Politiet opplyste på Twitter klokka 16.36 at evakueringssenteret blir i kjelleren på grendahuset på Vihalsen.

Hovedkvarter på Skipnes

Brannmester Sindre Furnes ved 110-sentralen for Møre og Romsdal forteller til Tidens Krav at man allerede tidlig gikk ut med oppfordringen om at frivillige som kan delta i slokkingsarbeidet skulle melde seg.

- Det er snakk om oppmøtemannskaper som ikke har noen faste vaktordninger, forklarer han til Tidens Krav. Hvor mange frivillige som eventuelt har meldt seg, har han ikke oversikt over.

Politi og brannvesen skal nå ha opprettet et hovedkvarter for operasjonen på Skipnes, og ifølge Furnes er krisegruppa i kommunen satt.

Skulle være en festdag i Aure

Ordfører Ingunn Golmen i Aure bekrefter at kommunens kriseledelse er satt, og rigget seg til på Aure kommunehus.

- Det er litt spesielt at dette skjer på en helligdag, som også er konfirmasjonsdag her i Aure. Folk kommer rett fra selskap i finstasen og med bunader på, forteller Aure-ordføreren torsdag ettermiddag.

- Vi holder nå på å skaffe oss oversikt over situasjonen. Det vi vet er at det brenner godt i terrenget i området rundt Tømmerdalsvatnet, og det fryktes at ilden kan spre seg mot Skar og Skipnes.

Hvor mange som er evakuert er ikke Golmen kjent med. Ei heller hvor mange mannskaper som deltar i slokkingen. Det anslås imidlertid at det bor omlag 300 mennesker på Skardsøya.

Mange utkalt

- Alt tilgjengelig mannskap fra brannvesenet i Aure og Hemne er utkalt. De bistås av helikopter. Gardbrukere med traktorer og gjødselvogner har også meldt seg til tjeneste, og Sivilforsvaret er varslet.

- Kommunen er dessuten nå i ferd med å åpne sentralbordet for at det skal bli mulig å få kontakt på det som ellers er en fridag.

I tillegg til at man allerede har etablert et evakueringssenter i grendahuset på Vihalsen, er man også i kontakt med de ansvarlige for Nordlandet grendahus i fall det skulle bli aktuelt å utvide evakueringen.

Vinden endret retning

Ikke alle som fikk tilbud om å evakuere, tok imot tilbudet. Harald Dyrnes på Skipnes er blant de som valgte å bli hjemme. Han forteller at vinden endret retning til mer vestlig, og samtidig har helikopteret begynt å få kontroll på flammene. Det brenner mindre i denne retningen her, sier Dyrnes til Tidens Krav, omlag klokka 18.20.

Til sammen bor det 40-50 mennesker på Skipnes, men Dyrnes har ingen oversikt over hvor mange som lot seg evakuere. På Skard er situasjonen en annen. Der har folk valgt å etterkomme oppfordringen.

- I det området er det også mer skog, fastslår Dyrnes.

Tips Oss
TLF: 06501 Epost: redaksjonen SMS/MMS: TKMMS til 2005

Artikkeltags