Mamma på 16, bestemor på 36

Monja Utvik ble første nyttårsdag bestemor til lille Even Alexander. da var hun ennå ikke fyllt 36 år. Kine-Margrethe er mor til gutten. Hun blir 17 neste måned.

Monja Utvik ble første nyttårsdag bestemor til lille Even Alexander. da var hun ennå ikke fyllt 36 år. Kine-Margrethe er mor til gutten. Hun blir 17 neste måned.

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Er Monja Utvik Nordmøres yngste bestemor? I januar ble hun bestemor til lille Even Alexander. Måneden etter fylte hun 36.

DEL

– Jeg hadde selv en ung bestemor da jeg vokste opp, sier Monjas datter og Even Alexanders mor, Kine-Margrethe.

– Når du har en ung bestemor så er det bare kjekt. Da kan bestemor være med på mer, sier den unge barnemoren.

Ung mor, bestemor og oldemor

Hun blir 17 år neste måned. I Ålesund sitter det en oldemor på pur unge 57, mens tippoldemor på 91 bor i Mo i Rana.

– Kine-Margrethe slo oss. Vi andre var hele 19 år da vi fikk barn, ler bestemor Monja. Hun var altså ennå ikke fylt 36 da barnebarnet kom 1. januar. Even Alexander er nemlig nyttårsbarn.

IFØLGE VG VAR NORGES YNGSTE BESTEMOR 30 DA UNGEN KOM

– Oj, oj, oj! Det var tanken som gikk gjennom hodet mitt, sier Monja da Tidens Krav spør hvordan hun reagerte da datteren på femten og et halvt kom hjem og sa hun var gravid.

– Jeg tenkte jo at det var veldig ungt. Men når det først var gått slik, så bestemte vi oss for å støtte Kine-Margrethe så godt vi kunne. Og det hele har gått veldig bra. Hun ble veldig voksen og moden i løpet av svangerskapet. Nå bor hun alene, og klarer seg fint. Det er sjeldent at hun har ringt til meg og spurt om hjelp.

- Føler meg ikke som bestemor

36-åringen har jevngamle venninner som er småbarnsmødre. Hun innrømmer at det blir spesielt å trille rundt på en barnevogn med et barnebarn oppi.

– Jeg føler meg ikke som en bestemor, for å si det forsiktig. Jeg kunne jo ha blitt mor igjen selv. Det føles både rart og fint på samme tid, sier sunnmøringen, som har bodd i Kristiansund i 11 år.

Har fått reaksjoner

– Litt pepper og reaksjoner har det vært, sier bestemor Monja.

– Men stort sett er folk positive. Venner synes jo det er spennende at det kommer en baby.

- Bra med ung bestemor

Både Monja og datteren hadde ung bestemor da de var små.

– Jeg akter ikke oppfordre barn til å få barn, men jeg tror det er bra for barna å ha unge besteforeldre. En ung bestemor kan være med på flere ting enn en eldre bestemor. Når det først har skjedd at datteren din har blitt mor i ung alder, så må du være flink til å støtte opp og tenke positivt. Det har vi gjort med Kine-Margrethe. Jeg skjemmes overhodet ikke. Jeg bare gleder meg til å bli bestemor, og ta med guttungen på fisketur og tivoli, sier den unge bestemoren.

Les mer om den unge bestemoren i lørdagens papirutgave av Tidens Krav.

Artikkeltags