Gå til sidens hovedinnhold

– Lys på Bjugna

Artikkelen er over 14 år gammel

– Denne ulykka må føre til at Kystverket setter opp lys på Bjugna, sier skipper på den forliste «Herøy», Anders Lyngvær fra Melbu. Nå har han 14 dager hjemme hos familien før han skal ut i turnus på ny båt.

– Området er det verste på hele Norskekysten. Og Bjugna er desidert verst, sier Lyngvær.

Han har seilt forbi der noen ganger, ikke minst som skipper på den nå forliste tråleren og ringnotbåten, som tidligere het «Åkerøy».

– Men etter denne ulykken må det komme lys på Bjugna. Da har det i hvert fall vært godt for noe, sier han.

Meldt storm

- Da jeg våknet av det første braket, tenkte jeg bare at vi hadde fått uværet på oss. Men brakinga vedvarte, og jeg skjønte fort at det var alvor. Det første som slo meg, var Bjugna, sier han.

Skipperen slengte på seg ei bukse og sprang opp til de tre som var på vakt. Hele mannskapet ble purret, og tok på overlevingsdrakter. Deretter varslet han kystradioen og anmodet om helikopterassistanse.

Selv om han hadde forlatt lugaren uten t-skjorte og sokker og uten mobiltelefon og lommebok, var det ikke aktuelt å gå ned og hente noe. Det samme gjaldt for mannskapet.

Hoppet i sjøen

Etter en halv times tid begynte båten å legge seg over igjen, og skipper og chief tok en rask diskusjon om det var noe mer å gjøre, før skipperen beordret evakuering til flåten.

- Flåten var vel snaue 20 meter fra grunnen, og alt sto i kok. Men den løste seg ut fint, og folk hoppet om bord én etter én. De første kunne hoppe rett i flåten, og de tre siste i sjøen, sier han.

Selv var Anders Lyngvær sistemann fra borde. Også han måtte i sjøen, men han hadde fanglina, og kunne dras opp i flåten, som ble tatt av vind og strøm bort fra skjæret der de ble plukket opp av «Fonnes»