Russen delte ut kaker til medelever. Timer senere kom «sprutsjetta»

ADVARTE: Politiet ble nylig gjort kjent med at russen ved Senja videregående skole hadde planer om å servere kake tilsatt avføringsmiddel, og advarte mot et slikt stunt. - Vi ser at russen internt ikke har kontroll over egen aktivitet, sier regionlensmann Arnold Nilsen.

ADVARTE: Politiet ble nylig gjort kjent med at russen ved Senja videregående skole hadde planer om å servere kake tilsatt avføringsmiddel, og advarte mot et slikt stunt. - Vi ser at russen internt ikke har kontroll over egen aktivitet, sier regionlensmann Arnold Nilsen. Foto:

Av

Elevene ble tilbudt gratis kake i lunsjen. Timer senere kom «sprutsjetta».

DEL

Nordlys: Torsdag skulle deler av russen på Senja videregående skole i Finnfjordbotn være hyggelig med sine medelever. Da elevene kom i kantina til lunsj, sto russen med kaker på tralla og delte rundhåndet ut til elevene. Lite visste de om konsekvensene av den «hyggelige gesten».

Kakene, som var laget av Toro sin kakemiks, var nemlig tilsatt avføringsmiddel.

Måtte gå hjem

Flere ble syke allerede i løpet av skoledagen og det skal ha fått konsekvenser for gjennomføringa av undervisninga.

– Jeg begynte å få store magesmerter i halv fire-tida. Jeg ble svimmel og slapp, noe jeg ikke er til vanlig. Så kom «sprutsjetta», som vi elever kaller det. Jeg har vært dårlig siden, sier eleven til Nordlys sent torsdag kveld.

Eleven forteller at alt virket tilsynelatende normalt da de kom inn i kantina.

– Russen sto der med en tralle med noen brett med kaker. Det var litt rar stemning, men de virket hyggelige og spurte om vi ville ha kake. Mange sa «ja takk» til gratis kake.

Elevene skal ikke ha mistenkt at noe var galt. Eleven sier imidlertid til Nordlys at ikke alle kakene ikke så like innbydende.

«Øker tarmbevegelsene»

Det sies også at ikke alle kakene var tilsatt avføringsmiddel. Dermed ble ikke alle elevene som spiste kake syke.

I etterkant skal det være sagt at kakene var tilsatt mye rart, alt fra gastromat til snørr og negler. Dette er opplysninger Nordlys ikke har fått bekreftet. At de var tilsatt avføringsmiddel derimot, fikk vi bekreftet torsdag kveld.

Det skal være snakk om stoffet Laxoberal, som beskrives som at det «Øker tarmbevegelsene, og innholdet blir mykere og passerer raskere», ifølge Apotek1 sin hjemmeside.

Eleven Nordlys har snakket med kjenner flere som er blitt svært syke og mener spøken kan ramme elever med for eksempel tarmproblemer hardt.

En annen kilde sa til Nordlys torsdag kveld at en elev skal ha begynt å blø under et dobesøk da vedkommende kom hjem.

Fikk advarsel fra politiet

Lensmann Arnold Nilsen ved Finnsnes lensmannsdistrikt forteller at politiet nylig hadde et møte med russeledelsen ved skolen. I møtet fortalte elevene om planene om å servere kake tilsatt avføringsmiddel.

Ifølge Nilsen frarådet politiet dem sterkt å gjennomføre noe slikt.

– Vi får opplyst at det ikke er russen som sådan som står bak dette, men én eller flere enkeltpersoner fra russekullet skal ha servert kake med avføringsmiddel.

Nilsen forteller at politiet i flere år har et godt samarbeid med Lenvik-russen. Han synes det er synd at ikke politiets råd ble fulgt i dette tilfellet.

– For det første er det forbundet med helserisiko å gjøre noe slikt, og det kan meget vel være straffbart å påføre folk slike plager. Vi ser at russen internt ikke har kontroll over egen aktivitet.

Laxoberal og Microlax

Rektor Stein Erik Svendsen bekrefter at det ble delt ut kake til mange elever på VG 1 og VG 2 som inneholdt avføringsmiddel.

– Ved siden av lå det en lapp hvor det var opplyst at kaken inneholdt blant annet Laxoberal og Microlax. Skoleledelsen undersøkte umiddelbart hva som var i kaken, og fikk bekreftet at den inneholdt lakserolje. Det ble også oppgitt mengde, og vi og tok kontakt med helsepersonell. Der fikk vi opplyst at mengden kaken var tilført var så begrenset, at man må være særdeles ømtålig for at det skulle gjøre utslag, opplyser Svendsen til Nordlys.

Rektoren forteller også at det ble sendt informasjon til elevene på VG 1 og VG 2.

– Vi fortalte hva som hadde skjedd, og hva som var i kaken. Og oppfordret dem til å ta kontakt med lege, hvis de hadde fått reaksjoner.

– Hva synes du som rektor om et slikt stunt?

– Jeg synes ikke noe om det.

Artikkeltags