Ninja (2) måtte hasteopereres etter uvanlig måltid: – Jeg kan fortsatt ikke skjønne at det har skjedd

FREMMEDLEGEME: Da Marlene Bergerud så dette bildet, skjønte hun at Ninja måtte opereres.

FREMMEDLEGEME: Da Marlene Bergerud så dette bildet, skjønte hun at Ninja måtte opereres. Foto:

Av

Helgen ble dramatisk for hundeeier Mona Forsberg. Rottweileren Ninja hadde nemlig fått i seg noe helt annet enn hundemat.

DEL

Romerikes Blad: – Det er klart at man blir engstelig, hun virket veldig syk.

Lørdag ettermiddag måtte hundeeier Mona Forsberg fra Vormsund ta kontakt med akuttvakta ved Jessheim dyreklinikk. Rottweiler-tispa Ninja (2) var blitt svært dårlig. Hun var slapp og kastet i tillegg mye opp, så eieren skjønte at noe var galt.

– Jeg fikk ikke kontakt med hunden, det var ikke vanskelig å se at noe var galt, sier veterinær Marlene Bergerud. Det var hun som tok imot pasienten.

Bergerud fikk ikke svar på de første prøvene. Hun valgte derfor å ta røntgenbilder av Ninja.

– Vi så med en gang at det var noe stort som ikke skulle være der. Det var vanskelig å se hva det var, men det var ikke tvil om at vi måtte operere, sier veterinæren.

– Veldig rart

Operasjonen ble påbegynt og det var litt av et syn som møtte dyrlegen da magen ble åpnet. Inne i magesekken lå det to hele tennisballer. Ballene var tydelig punktert, men fortsatt like hele.

– Selv om det er en stor hund, er det veldig rart at hunden har klart å svelge to så store legemer. De skal fortsatt passere gjennom et ganske lite spiserør, forteller Bergerud.

Hundeeier Forsberg er også overrasket over hendelsen:

– Jeg kan fortsatt ikke skjønne at det har skjedd. Jeg har verken sett at Ninja spiste tennisballene eller tenkt tanken på at det kunne være årsaken til symptomene.

Måtte deles opp inne i magen

Både veterinæren og hundeeieren er klar over at hunder kan spise fremmedlegemer. De har likevel ikke opplevd noe lignende selv før de fikk vite om Ninjas måltid:

– Jeg vet at hunder har spist ting de ikke skal tidligere, men det er første gangen jeg opplever det, sier Forsberg.

– Vi vet at det finnes mye rare ting inni magen på ulike dyr, men dette var litt voldsomt, sier dyrlege Bergerud.

Hun forteller at tennisballene måtte deles opp inne i magen på Ninja før de ble fjernet.

Driver med oppdrett

Forsberg har drevet aktivt med hund siden 1993, og driver i dag også med oppdrett. Ninja er hennes nyeste avlstispe og hun tror mye av årsaken til at hun var ekstra redd, er hennes ekstreme interesse for hunder:

– Der og da er det ingenting som tilsier at hunden skal overleve, så da jeg hentet henne på klinikken etter to dager, var jeg ekstra lettet, sier hun.

– Blir det mer lek med tennisballer i framtiden?

– Alt er lagt bort. Vanligvis er det aldri noe lek uten tilsyn heller, men jeg får ikke overvåket hunden min 24–7. Det er umulig.

Forsberg oppfordrer også andre hundeeiere til å være bevisst på lekene de velger til dyra:

– Jo større, jo bedre.

Artikkeltags