Norge solgte sjømat ut av landet for 9,9 milliarder kroner i oktober, hvilket gjorde det til den beste måneden for sjømateksportørene noensinne.

– Dette er den beste eksportmåneden for norsk sjømat noensinne. Eksportverdien for oktober i år er 600 millioner kroner, eller 6 prosent, over forrige verdirekord fra oktober 2016, sier administrerende direktør Renate Larsen i Norges sjømatråd.

Det samlede eksportvolumet var 12 prosent lavere i oktober enn i samme måned i fjor, men verdien av sjømateksporten økt med 10 prosent. Hittil i år har Norge eksportert 2,2 millioner tonn sjømat til en verdi av 80,7 milliarder kroner – 6 prosent økning i volum og 4 prosent, tilsvarende 3,2 milliarder kroner, i verdi.

All time high

Også norske lakseeksport nådde ny «all time high» i oktober, ifølge Sjømatrådet. 104.000 tonn laks for 6,5 milliarder kroner ble sendt ut av landet.

– Oktober måned slår alle rekorder, og det har flere årsaker. Det var en litt svak septembermåned, men eksporten har tatt seg kraftig opp nå i oktober. Polen og Nederland, som først og fremst er videreforedlingsmarkeder, hadde i oktober en volumvekst på henholdsvis 43 og 29 prosent, sier sjømatanalytiker Paul T. Aandahl i Norges Sjømatråd.

Den norske lakseeksporten økte i volum med 8 prosent og i verdi med 15 prosent, tilsvarende 827 millioner kroner, fra oktober i fjor. Aandahl mener prisøkningen skyldes at etterspørselen etter norsk laks igjen vokser internasjonalt. Polen og Frankrike var de største markedene for laks.

Hittil i år har Norge eksportert 862.000 tonn laks for 55,8 milliarder kroner. Det er en volumøkning på 7 prosent, mens verdien økte med 5 prosent eller 2,5 milliarder kroner, fra samme periode i fjor.