Kutter ikke el-avgift

Finansminister Sigbjørn Johnsen vil ikke redusere avgiften på strøm i perioder med ekstra høy strømpris.

Finansminister Sigbjørn Johnsen vil ikke redusere avgiften på strøm i perioder med ekstra høy strømpris.

Artikkelen er over 8 år gammel

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) har lite til overs for Frp-forslaget om å redusere moms og avgifter på strøm i perioder med ekstra høy strømpris.

DEL

Avgiftsreduksjoner vil føre til økte produsentpriser og i liten grad komme forbrukerne til gode, skriver han i et brev til Stortingets finanskomité.

Finansministeren sier også at det vil være uheldig å overstyre prismekanismene med midlertidige avgiftsnedsettelser.

– Prisøkninger er et signal om knapphet i markedet og motiverer husholdninger og bedrifter til å spare strøm, påpeker Johnsen.

De tre Frp-representantene Kenneth Svendsen, Ulf Leirstein og Ketil Solvik-Olsen har fremmet forslag om å gi regjeringen fullmakt til å redusere merverdiavgift på strøm og elektrisitetsavgift i perioder med ekstraordinær høy strømpris. De begrunner dette med hensynet til husholdningenes økonomi.

Finansministeren sier i brevet at forslaget vil føre til administrative byrder og økte kostnader som igjen vil slå ut på strømprisen. Ordningen vil bli vanskelig å praktisere. Det vil ta tid fra prisøkningen finner sted til avgiftsreduksjonen kan tre i kraft. I mellomtiden kan prisene allerede ha endret seg betydelig, skriver finansministeren, som mener at en nedsettelser av avgiftene på strøm også vil oppmuntre grupper som ønsker andre avgiftsreduksjoner, som for eksempel på drivstoff. (ANB-NTB)

Sjekk kraftprisen i din kommune

Artikkeltags