Vanlige pepperkakehus er for gomper

Galtvort gjenskapt i pepperkaker, er det Norges vakreste pepperkake«hus»?

Galtvort gjenskapt i pepperkaker, er det Norges vakreste pepperkake«hus»? Foto:

Hardt arbeid – ikke trolldom – ligger bak dette magiske pepperkakeslottet.

DEL

Harry Potter-serien er lett å forelske seg i. Være det seg bøkene eller filmene. Helt fra Hermine på magisk vis fikser Harrys briller på Galtvortekspressen (i første bok og film) med en enkel «oculus reparo», drømmer man seg bort til en verden hver eneste lille detalj kan rettes opp med en enkel trylleformel.

Men er det én ting Gunn Gravem Isaksen fra Sunndal har fått erfare, så er det at det å få på plass de små detaljene i den virkelige verden – det tar litt lengre tid.

Da det ubønnhørlig gikk mot juletid, fikk hun en impuls av det magiske slaget. Hun ville gjenskape Galtvort (høyere skole for hekseri og trolldom), i pepperkakeformat.

– Det er ikke alltid man har god tid i desember. Jeg tok dette som en ren luksus og satte av en helg til å konstruere slottet, sier hun til Tidens Krav over telefonen.

Gunn og hennes pepperkakeslott ble først omtalt i Adresseavisen.

Multikunstner

En rask tur innom Gravem Isaksens facebookside viser at hun har flere kunstneriske impulser. Innlegg om malerier, tegninger og det nevnte slottet får god respons fra venner og bekjente.

– Det er jo artig å få så mye respons på det en driver med, uansett hva det er. Men det er selvfølgelig ikke derfor en gjør det. Dette var bare noe jeg gjorde for gøy. Det viktigste er å ha det morsomt med selve konstruksjonen, forteller hun.

I tillegg til å sette av en hel helg til det, gikk det med rikelig med «byggematerialer».

– Det gikk jo med litt. Slottet består vel av ca. 180 pepperkakedeler. Man må være nøyaktig når man skjærer dem ut, hvis ikke får en det ikke til å stemme, sier Gravem Isaksen.

Og selv om hun omtaler det å lage pepperkakehus som «noe å gjøre med familien», var dette et prosjekt for henne alene.

– Barna fikk ikke være med på denne, nei. De blir heller med å skyter det, når det skal ødelegges, sier hun som om det er det vanligste i verden.

– Skyttere hele gjengen

Nei, her tas verken kjegle eller trylleformelen «Bombarda Maxima» i bruk når slottets ødeleggelse står for tur. Da tar de det like gjerne med i hagen – og skyter det.

En tradisjon familien har hatt lenge.

– Vi er jo skyttere hele gjengen. En tradisjon vi har hatt er at når pepperkakehus skal destrueres, gjør vi det i hagen, med hagle, fortsetter hun.

– Da blir det vel ikke særlig spiselig?

Nei, det får bli til fugler og mus. Og det er kanskje like greit, det er ikke så godt etter å ha stått ute under hele julestria. Det finnes mye annen god julebakst, svarer hun.

– Kommer du til å fortsette med Harry Potter inspirerte julebakstverk i årene som kommer?

For å være ærlig er jeg egentlig mer Ringenes Herre enn Harry Potter.

– Ah, Da blir det «Mt. Doom» eller «The Shire», neste år?

Hehe, nei, da kan det hende det bare blir vanlig pepperkakehus igjen. Dette var som nevnt luksus, og kun for gøy, svarer Gravem Isaksen.

Artikkeltags