Ballerinosoldaten

Skogen: Haakon Aronsen trives like godt i kamuflasje ...

Skogen: Haakon Aronsen trives like godt i kamuflasje ...

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Soldat, ballettdanser og sjukepleierstudent. Haakon Aronsen (25) fra Kristiansund har vært med på åtte Nøtteknekkeren-forestillinger. Nå er han akkurat ferdig med NATO-øvelsen Trident Juncture 2018.

DEL

Høstens store NATO-øvelse Trident Juncture 2018 nærmer seg slutten. Haakon er en av 50 000 soldater som har deltatt. Ikledd grønn uniform har han vært med i sanitetstroppen til innsatsstyrke Archery. Stillingen som legens høyre hånd, også kalt «medic» i militær sjargong. Sivilt studerer han sjukepleien på Høgskolen i Molde og jobber på kirurgisk sengepost på sjukehuset i Kristiansund.

Haakon møtte på opptak til innsatsstyrken i mars 2017, men kom ikke videre. Helt siden han var liten har han drømt om å bli soldat. Etter opptaket trodde han at soldatdrømmen måtte legges på hylla. Helt til han fikk en telefon fra Setnesmoen leir.

– Jeg gjennomførte styrketestene på opptak med glans, men gjorde det litt dårlig på løpinga. Så var det en case i løpet av opptaket hvor jeg løfta en mann over skulderen i strid og bar ham ut.

For innsatsstyrke Archery var det helt avgjørende å se en soldat på opptak vise handlingskraft. De ville ha Haakon med på laget.

Tillit og disiplin

Å løfte folk er noe Haakon er vant med. Som ballettdanser i Festiviteten i Kristiansund løfter han dansere med én arm over hodet, lett som bare det.

– Dansing handler mye om tillit og disiplin. Det ligger mange timer trening bak det å løfte 60 kg over hodet. Det er viktig for hun som er på toppen å kjenne at hun kan stole på meg, men det har vært mye blod og slit, forteller han.

Kristiansunderen begynte å danse klassisk ballet da han var femten år. Ved en tilfeldighet skulle Haakon hjelpe å løfte noen kulisser i operaen. Så kom dansepedagogen bort og spurte om han ikke skulle prøve seg som danser.

– Jeg så det var en gutt i operaen som løfta danserne og prøvde meg like gjerne sjøl. Så ble jeg ble værende i ti år på grunn av det gode miljøet

Han forteller at han opplevde en del stigma rundt det å være mannlig ballettdanser, men har ikke latt seg stoppe.

– Jeg ser at folk blir rørt av dansen i operaen. Det å få uttrykke meg gjennom klassisk ballettdans, gir meg stor glede.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken