Optisk fenomen over Kristiansund fredag morgen

En liten bisol over Nordlandet fredag morgen.

En liten bisol over Nordlandet fredag morgen.

DEL

Sola strålte vakkert over Kristiansund fredag morgen, og ikke bare med ei sol. Det var en stund to soler på himmelen.

Sett fra Tidens Krav lokaler i Kristiansund kunne fenomenet bisol bivånes mot sørøst. Sola over Innlandet, mens bisola var over Nordlandet. Den var riktig nok ikke stor, men stor nok til at synet fascinerte flere.

Et søk på nettet forteller oss at ei bisol oppstår i det sollyset skinner på iskrystaller i lufta og brytes og reflekteres i disse. Bisol oppstår ofte i forbindelse med cirrusskyer og er når sola står lavt på himmelen. Bisol kan også oppstå som solsøyler. Hvilken av de to fenomenene som oppstår Om det blir bisol eller solsøyler har faktisk å gjøre med størrelsen på iskrystallene, ifølge yr.no

Bisol er relativt vanlig.

Tok du bilder? Send de gjerne til oss. Bruk denne linken.  Eller legg bildet på instagram og bruk #tklesernes.

Du kan se bildene vi får inn her:

Vårtegn

I gamle dager ble bisoler brukt som værmerke. Folk trodde at bisolen varslet godvær og hadde ulike varsel etter hvor man bodde i landet.

På Sunnmøre lød det for eksempel slik: Om sola skinner i aust, da skal du dra båten ut av naust. Om solen skinner i vest skal du dra hjem, raskere enn en hest.

Overtro eller ikke, mye tyder på at våren er i anmarsj.

Værmeldingen for de neste dagen forteller om sol fra blå himmel og fire plussgrader lørdag. Søndag skyer det over og vi kan få litt snø. Temperaturen synker ned mot null. Deretter meldes det om oppholdes vær i starten av uka, før det kan bli rikelig med nedbør fra onsdag og ut neste uke. Dette varslet der derimot veldig usikkert, ifølge yr.no

Se værmeldingen «

Her finner du våre artikler om været. Trykk knappen for å se værmeldingen for i dag.

Artikkeltags