Krabber, roing og båtmannsknop

Krabbefangst: Første krabbelag inn med krabbeteinene. Leona Gullstein Pedersen (fra venstre), Caroline Pettersen Hendset, Emma Alexandra Betten og Amanda Paulits fikk en håndfull krabber som skal kokes til lunsj.Foto: jan Øivind Jensen

Krabbefangst: Første krabbelag inn med krabbeteinene. Leona Gullstein Pedersen (fra venstre), Caroline Pettersen Hendset, Emma Alexandra Betten og Amanda Paulits fikk en håndfull krabber som skal kokes til lunsj.Foto: jan Øivind Jensen

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

21 ivrige sommerskoleelever har fått redningsvestene på. Ei ny økt venter på sjøen.

DEL

Klokka er så vidt passert ni på morgenen, men likevel yrer det av aktivitet på Redningsselskapets område i Vågen.

– Kjempeartig med sommerskole. Jeg var med her ei uke i fjor også, og likte det så godt at jeg ble med i år også, sier elleveåringen Amanda Paulits.

Krabber til lunsj

Amanda har nettopp fortøyd båten ved kaikanten og er klar til å sende på land krabbeteiner med dagens fangst. Ei ny gruppe gjør seg klar til å dra ut for å hente opp resten av teinene.

Andre står med fiskestanga på brygga og fisker småtorsk.

– Denne fisken skal vi ikke spise, men de blir krabbeagn i teinene, forklarer de ivrige fiskerne.

Redningsselskapet holder nok en gang sommerskole i Kristiansund, og også i år ble det nesten fulltegnet. 21 elever har fått plass.

– Dette er en sommerskole hvor de får lære seg å ferdes på sjøen, lære å ro og kjøre motorbåt, ja, i det hele tatt lære å bli trygg på sjøen, sier hovedinstruktør Leif Arne Ytterland.

Basiskunnskaper

Han og Redningsselskapet legger vekt på at sjøturene må planlegges.

– Vi lærer at det ikke bare er å springe ned til båten og starte motoren. Vær og vind skal sjekkes, utstyr skal sjekkes og vedlikeholdes. En god del basiskunnskaper om å ferdes på sjøen får ungene med seg gjennom kurset, sier Ytterland.

Ute i havna trener et par i robåt, mens andre får starte 3,5-hesteren og øve seg på å kjøre med påhengsmotor.

– Jeg har fått meg egen båt, så jeg synes det er lurt å lære litt om båtreglene, sier Eirik Nikolai Gustad. Han skal kanskje bli fisker som pappa når han blir voksen. I alle fall koser han seg på sjøen nå.

Senere på onsdagen kommer brannvesenet på besøk for å lære bort hvordan man slokker en brann. Og ambulansepersonellet lærer bort førstehjelp.

– Torsdag blir det holmetur med sjarken. Da skal det grilles og bades hele dagen, før vi på fredag avslutter med å kjøre motorbåt og alle de andre aktivitetene, sier Ytterland.

Artikkeltags