Vinterferie uten snø? - fortvil ikke!

Imarbu er en turistforeningshytte i Aure kommune, Møre og Romsdal. Den eies av Kristiansund og Nordmøre Turistforening og er en selvbetjent hytte. Den ble åpnet sommeren 2004.

Imarbu er en turistforeningshytte i Aure kommune, Møre og Romsdal. Den eies av Kristiansund og Nordmøre Turistforening og er en selvbetjent hytte. Den ble åpnet sommeren 2004. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Kristiansund og Nordmøre turistforening har mange hytter og noe for enhver smak.

DEL

I neste uke begynner vinterferien. Det burde bety snømannlaging, aking, lange skiturer over hvite vidder, opp til fjells i fiskebein i strålende solskinn og flott føre, i sikksakk eller rett opp med sekken på ryggen og ungen i pulken, time etter time i frisk og klar fjelluft, med Kvikklunsj- og appelsinrast med operakulissefjell i bakgrunnen når kroppen har behov for det, og videre opp, opp! til et flott skue utover Mor Norge kledd i sin hviteste og vakreste kåpe. Og der står du, i vinterferiemodus med ski på føttene, og bare nyter.
Men så var det dette med skiføret, da ... Enda en vinterferie uten vinter? Vel, se ikke helsvart på det manglende hvite.

Fortvil ikke! sier Kristin Schrøder, tillitsvalgt i foreningen Kristiansund og Nordmøre turistforening (KNT).

Hytteferie

- Kristiansund og Nordmøre turistforening har mange hytter og noe for enhver smak. Finn din favoritthytte på www.kntur.no og bli noen dager i vinterferien sammen med kjæreste, familie og venner. Fyr i ovnen, lag enkel mat på gasskokeplate og logg av, frister Schrøder.

Kortstokk og bøker

KNT kan skilte med over 3.200 medlemmer og forteller at dugnadstradisjonen står sterkt i foreningen. I dag har foreningen tre betjente hytter i sommersesongen som er selvbetjente utenom sesongen. I tillegg disponerer KNT 22 selvbetjente hytter og én ubetjent hytte. I tillegg har foreningen restaurert og driver Gammelhytta i Innerdalen som selvbetjent hytte om sommeren og Låven om vinteren. På hyttene ligger kortstokk, bøker og spill - det er bare å ta med varme klær og hodelykt.

- Lev litt annerledes

- Man kan nesten kjøre helt frem til noen av hyttene, mens det til andre kun er korte gåturer. For små føtter kan det være greit at det ikke er så langt å gå til hytta. Det er fint og komme seg bort og leve litt annerledes et par dager. Noen av hyttene som ligger nærmest veien er låst med standardnøkkel som går til alle låste turistforeningshytter i hele landet. Nøkkelen får du kjøpt på KNT-kontoret, opplyser Schrøder.

Spektakulære Nordmøre

Nordmøre hører til de mest spektakulære områder i fjell-Norge. Opplev dem! Kanskje en hytte på Fjordruta kunne friste? Vi siterer fra KNTs hjemmeside: «Fjordruta er en kystnær vandrerute fra Kvernberget Lufthavn i Kristiansund, gjennom seks kommuner på Nordvestlandet, med start ved terminalen på flyplassen. Ruta tar vandreren gjennom et svært variert kulturlandskap: Fra sjø til uberørt høyfjell, med 13 romslige og velutstyrte hytter fordelt langs den 15 mil lange løypetraseen.

Fjordruta ble påbegynt i 1996, og den siste hytta ble bygget i 2009. Lavest og høyest beliggende hytte er hhv Imarbu (5 moh) og Hardbakkhytta (789 moh). Fjordruta kjennetegnes ved at alle hyttene er lett tilgjengelige fra vei, noe som også gjør området fint å ferdes i med buss (se bussruter på hovedmenyen) til og fra startpunkter for vandring fra eller til de forskjellige hyttene. De fleste turene mellom hyttene egner seg godt for familier med barn, og det varierte terrenget, med sjø, elver og vann er spennende og innbydende for barn som setter pris på naturopplevelser».

Om Fjordruta mot formodning ikke skulle falle i smak, så har KNT hytter i Trollheimen/Innerdalen samt Dovre og Sunndalsfjellene. Mulighetene er mange med andre ord.

Lite snø i fjell-Norge

Så kan vi avslutningsvis runde av med et lite værvarsel fra Fjellstyrene som har samlet tilbakemeldinger fra fjellstyrenes ansatte, Fjelloppsynet, om snø og isforhold i fjellet nå før vinterferien. De melder at det generelt sett «er mindre snø enn vanlig og noe tynnere is», men ber folk likevel ta hensyn til snø og isforhold dersom du tar turen opp i høyden et eller annet sted i vårt langstrakte og vakre land.

Jotunheimen

Etter en rundtur i Jotunheimen denne uken kan Fjelloppsynet i Lom konstatere at det er uvanlig lite snø i disse fjelltraktene. Men det er løssnø og fint skiføre, iallfall når en kommer opp i 1.300-1.400 meters høyde. Folk bør likevel være forsiktige med å utfordre terrenget for sterkt i fjellsidene. Der kan det være knallhardt og issvuller som er vanskelige å se før du står midt oppi det. Kommer det mye nysnø oppå dette, blir det rasfarlig. Folk bør sjekke skredvarslinga før de drar på tur. Vær også obs på elveleier og bekkedaler. Der kan det plutselig være åpne vannhull på en tilsynelatende fin snøflate.

Dovrefjell/Sunndalsfjellene/Folldal


Sunndal Statsallmenning på vestsiden av fjellområdet melder fjelloppsyn Per Skotvedt at det er veldig bra med snø, men siden det er lite snø i lavlandet må man påregne litt barmark før man kommer til skiføret. Per i dag er det silkeføre i allmenningen. Værmeldingen sier mer snø. Det er også gode isfiskeforhold i de fleste av vannene. Lesja fjellstyre melder om fast føre i fjellet, men en mild vinter med lite snø gjør at større bekker går åpne. Vær spesiellt obs på inn og utos på vann. Mildværet gjør at villrein har vanskeligheter med å komme seg ned til lavbeite og er spesiellt sårbare. Vis hensyn og unngå områder med rein. I Folldal melder Fjelloppsynet om årlig skiføre. Det er lite snø i fjellet, og hardt og isete. Det har de siste dagene kommet mildvær og regn i området.
 

Rondane

I Sollia er det svært lite snø i de nordøstlige områdene. Der hvor det er snø så er det imidlertid hardt og fint føre med litt styresnø på toppen. I tillegg poengerer Fjelloppsyn Hans-Petter Ruud, at det som navnet tilsier, alltid er sol i Sollia!


Femund/Engerdal

Engerdal fjellstyre melder at snøforholdene er greie. Det er store lokale variasjoner, men jevnt over er det gode skiforhold og mange oppkjørte løyper. Det er også god bæreevne i den snøen som er. Isfiskeforholdene er også bra med gode tykke iser og sulten fisk. Valdres I Valdres melder Øystre Slidre fjellstyre om 30-50 cm snødybde. Mildvær og vind tidligere i vinter har medført at utsatte fjellpartier har lite snø. Det er gode forhold i store deler av løypenettet. Hard skare med løssnø oppå, gjør det svært godt egnet for de som vil gå utenfor løyper.

Vi sier som KNT, og ønsker alle en flott vinterferie - og mange fine turer i Nordmørsfjellene!

Les saker fra din kommune

Her har vi samlet nyheter fra kommunene på Nordmøre:

Kristiansund, Aure, Averøy, Eide, Halsa, Gjemnes, Tingvoll, Smøla, Sunndal, Surnadal, Rindal.

Artikkeltags