Planer for ny Kystekspress nominert til klimapris

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

I april i år signert Trøndelag fylkeskommune en kontrakt med fem konsortier i et utviklingsprosjekt som skal jobbe fram og demonstrere at nullutslipp er mulig for hurtigbåter med hastigheter over 30 knop.

Dette gjelder blant annet for hurtigbåten mellom Kristiansund og Trondheim.

Les saken her: Jakter på framtidens utslippsfrie hurtigbåt mellom Kristiansund og Trondheim

Nå er planene nominert til prisen «Årets lokale klimatiltak». En pris som deles ut Miljøstiftelsen ZERO, KS og Kommunalbanken i fellesskap. Det melder kommer fram i ei pressemelding i anledning Zerokonferansen som arrangeres i Oslo 7. november.

I alt kom det inn 22 søknader til konkurranse, og nå er fem plukket ut som vinnerkandidater. De fem er:

Bergen kommune: Mobilpunkter

Båtsfjord kommune: Fornybar kraft til fiskeflåten 

Flora: Nullutslipps hurtiggående passasjerfartøy 

Trøndelag fylkeskommune: Fremtidens hurtigbåt 

Østfold fylkeskommune: Test av fossilfrie maskiner

I begrunnelsen for valget heter det at alle de nominerte prosjektene bidrar til et nødvendig teknologiskifte i transportsektoren, fra fossilt drivstoff til fornybare og utslippsfrie løsninger. Samtidig er prosjektene gode eksempler på hvordan det kan arbeides med lokale og mer overordnede internasjonale mål samtidig. Prosjektene viser også hvordan det kan oppnås resultater gjennom samarbeid med andre aktører i og utenfor kommunen.

Dette er alle momenter som ble vektlagt av juryen, blant annet på bakgrunn av FNs Klimapanel (IPCC) sine klare anbefalinger om raske og omfattende utslippskutt og teknologiendringer.

De fem kandidatene ble plukket ut av en jury bestående av Kristin Halvorsen, direktør i CICERO, Gunn Marit Helgesen, styreleder i KS, Kristine Falkgård, administrerende direktør i Kommunalbanken, Odd Einar Dørum, tidligere minister, og Marius Holm, daglig leder i ZERO.

Det skal plukkes ut tre vinnere og de bli offentliggjort og hedret under festmiddagen på Zerokonferansen.

Artikkeltags