Lærer: – Vi må fokusere mer på det sosiale

Slik ser hovedgangen på Atlanten ungdomsskole

Slik ser hovedgangen på Atlanten ungdomsskole

Av

Brit Helen Ørbog vil legge til rette for å skape et mer sosialt miljø på Kristiansund-skolen.

DEL

Lærer Brit Helen Ørbog jobber på Atlanten ungdomsskole og hun mener skolegangene ikke er egnet for sosialt samvær når elevene ikke har time.

– Å plassere ut flere benker rundt omkring i gangene vil hjelpe. Folk kan sette seg ned sammen og slå av en prat, sier hun.

Når elevene ikke har time, går de til kantinen for og møtes. Men der er det bare fire bord. Noen elever samles på do og noen setter seg i aulaen.

I skolegården finnes det en benk, en fotballbane og en basketballkurv. Alt dette deles mellom 350 elever.

Vennebenk

Gangene på Atlanten ungdomsskole er store, og det er bra plass til å innføre diverse sitteplasser for elevene. De siste årene har det blitt fokusert på flere møteplasser for elever på skoler, som for eksempel vennebenken.

Den ble innført for et par år siden, på mange skoler rundt omkring i Norge. Benkens formål var å fokusere på at mange barn er ensomme og alene i friminuttene.

Varde er bedriften som først begynte å produsere vennebenken.

Om man satt seg på en slik benk, ville det signalisere at noen ville ha noen å snakke med. Altså en benk man kan sitte på om man trenger en venn.

Denne vennebenken står på Allanengen skole. Den kan man sette seg på for å signalisere at man trenger en venn.

Denne vennebenken står på Allanengen skole. Den kan man sette seg på for å signalisere at man trenger en venn. Foto:

Men hjelper vennebenken?

– Barn går rundt i skolegården og er ensomme, og dere voksne tror at det hjelper å sitte på en benk, men det gjør det ikke, sier Magdalena (13)

Sitatet er hentet fra et leserinnlegg i Aftenpostens Si ;D, der en ung jente forteller at det kan være ukomfortabelt for et barn å sitte på en benk og vise at de er ensomme.

– Dere som har vennebenker, bør fjerne dem og finne en annen løsning, for det er ikke noe gøy å vente på at noen skal komme og bli venn med deg, fortsetter hun.

I 2016 fikk Goma og Dalabrekka barneskole tildelt hver sin benk fra Varde.

Sosialt tiltak i skolen

På Atlanten ungdomsskole er det i skrivende stund få elever på skolen. Flere er borte på grunn av arbeidsuke og tentamen. Gangene er tomme, men viser at de er store, og at det bra plass til å innføre diverse sitteplasser.

– Det hadde gjort seg med et par nye sitteplasser rundt omkring i gangene, sier Sol Malene Olsen (14), som mener det sosiale miljøet ikke er noe problem på skolen.

Om artikkelforfatteren: Synne Lyngvær er elev ved Atlanten ungdomsskole, og er på arbeidsuke hos Tidens Krav.

Artikkeltags