– Trær har sjel

LIDENSKAP: Stachowicz Hubert er sertifisert arborist og flyttet fra Polen til Kristiansund for tre år siden. Oppe i den gamle blodbøken sitter kollega Brian Andersen med motorsaga.

LIDENSKAP: Stachowicz Hubert er sertifisert arborist og flyttet fra Polen til Kristiansund for tre år siden. Oppe i den gamle blodbøken sitter kollega Brian Andersen med motorsaga.

Artikkelen er over 2 år gammel

I hvert fall hvis vi skal tro Stachowicz Hubert. Han lever av og for trær.

DEL

Polakken flyttet til Kristiansund for tre år siden, og har hatt hendene fulle siden. Han driver nemlig Kristiansund Skog og Trepleie AS. Polakken har seks år utdannelse som arborist i hjemlandet. Oppvokst med motorsag i neven og med skogbruk til husbruk. Hjerte og blikk for alt planteliv, og etterhvert – i løpet av årringenes løp – har han utviklet dype kunnskapsrøtter i klassisk trepleie. Tirsdag jobbet han med den gamle blodbøken ved 22. juli-minnesmerket i Vanndamman.

– Treet er kanskje 70 år eldre enn meg. Det skal jeg respektere. Det er ikke bare å kutte, sier arboristen.

Les mer om Hubert her: Trekirurgen Hubert

Høyden anslår han til mellom 15 og 17 meter. Festet i tau og med motorsag som våpen, klatrer kollega Brian Andersen i trekrona og sager av greiner etter nøye instrukser fra Hubert.

– Mange ringer meg og sier de vil kutte toppen av treet. Men da kan det bare bli verre senere. Treet må trimmes på en balansert måte slik at det ikke blir tyngre på den ene siden. Da kan det falle lettere.

Sesonglutt

De bruker om lag fire timer på jobben med blodbøken i Vanndamman. Folk som kommer forbi stopper gjerne opp for å ta en titt på arbeidet.

– Poenget her er å slippe mer sol inn på treet og åpne opp for sikt fra naboene. Vi trimmer aldri mer enn 30 prosent av treet. For mye kan gjøre det sykt. Og så mener jeg det er bedre å trimme trær enn å fjerne dem helt. De er levende. Trær har sjel, bedyrer Hubert.

Nå er årets pleiesesong over. Først utpå høsten kan arbeidet med trepleie starte igjen. I sommer blir det oppdrag med hagearbeid og kutting av trær som skal fjernes.

– Vi jobber også med å restaurere et 200 år gammelt naust på Veiholmen, sier Hubert.

Artikkeltags