Gå til sidens hovedinnhold

Vil ha skrapeprøve av gjenreisningshus

Artikkelen er over 3 år gammel

Skal lage fargepallett for trehusbebyggelsen i Kristiansund.

Kristiansund er byen med så mange tilleggsnavn. Den polykrome by er ett av dem, og med rette. Etter at byen ble bygd opp etter andre verdenskrig, under kyndig ledelse av en av verdens ledende arkitekter, Sverre Pedersen, ble det satt kontrastfulle farger på mange av husene. Dette har gjort byen kjent som den fargede (polykrome) byen – for mange.

Men tidens tann har tært siden 60-tallet. Både sol og vær sliter på fargene, som etter hvert gråner. Derfor vil kommunen ta fargeprøver fra flere utvalgte gjenreisningshus i byen, for å finne den originale fargen på huset.

Les mer: Fronter holdningsskapende arbeid om den polykrome by  

Avdekker alle lag

Det skal utføres skrapeprøver på fasaden, hvor en vil avdekke alle lag med maling som har vært påført siden huset ble reist, med mindre det blir avdekt at bordkledning har vært skiftet i ettertid.

Fargene som blir avdekt i skrapeprøvene danner grunnlaget for fargepaletten for trehusbebyggelsen i Kristiansund.

"Ved å tilby Kristiansunds innbyggere en veileder og verktøy for fargesetting av bygg, kan hus- og gårdeiere, utviklere og rådgivere få hjelp og trygghet til selv å løfte fram den polykrome by", skriver kommunen i sin egen prosjektbeskrivelse.

I et brev til flere huseiere skriver prosjektleder Anna Ervik Johnsen at skrapeprøvene vil være 5 cm ganger 15–20 cm, avhengig av hvor mange lag med maling som tidligere er påført. Skrapeprøvene vil fortrinnsvis tas på byggets øst eller nordside og bak eller under eventuelle kanter, trapper eller utstikk, hvor fargen har blitt minst mulig solpåvirket.

Kommunen har hyret inn Rolf Sogge til å utføre arbeidet.

Arbeidene vil bli gjennomført i løpet av januar og februar 2018, med oppstart i uke 3.

Kommentarer til denne saken