- Vi trenger en påminnelse

  Artikkelen er over 4 år gammel

  Både rød- og blåruss var samlet til russens informasjonsdag i Braatthallen torsdag formiddag. Undertøy og kondomer skal hjelpe russen til å opptre varsomt i russetiden.

  DEL

  Russetiden står for døren. Torsdag formiddag var både rødruss og blåruss samlet til felles informasjonsdag om tema som er aktuelle for russetuden.

  Målet for informasjonsdagen er at russen ikke skal ta skade av egne eller andre sin adferd, eller rusmiddelvaner.

  De to russeformennene, Sausan Hussein (Atlanten videregående) og Isak Bergem-Ohr (Kristiansund videregående) ledet informasjonsdagen, som er et samarbeid mellom de videregående skolene i Kristiansund, russestyrene, kommunen, politiet, SMISO, Kristiansund Sanitetsforening og Sykehuset i Kristiansund.

  Det er Kristiansund Sanitetsforening i samarbeid med SMISO som har tatt initiativ til dagen.

  - Vi trenger en påminnelse om hva som kan skje, og hvor man henvender seg dersom uhellet er ute, sier Hussein.

  Samarbeid

  De to russeformennene mener det er utelukkende positivt at medrussen får et møte med de ulike aktørene før den 17 dager lange feiringen starter.

  - Det er ikke til å stikke under en stol at det konsumeres mye alkohol i russetiden. Mye mer, og oftere enn vi ville gjort ellers. Man vet heller ikke hvordan ulike personer opptrer i beruset tilstand. Derfor er det viktig at vi blir kjent med de ulike aktørene som kan hjelpe dersom uhellet er ute, sier Bergem-Ohr.

  - Vi samarbeider både med politi og ambulansearbeidere. Vi håper at møtet med dem her på informasjonsdagen kan ufarliggjøre det å komme i kontakt med dem. Vi skal samarbeide, og dersom de dukker opp er det ikke for å ødelegge for oss, men for å hjelpe, sier Hussein.

  Handler mye om sex

  De er begge enige om at russetiden har mye fokus på alkohol og sex. Begge deler er spiller en eller annen rolle for å få knuter i russelua. Både helsesøster, SMISO og russens perevensjonsansvarlige var til stede i Braatthallen for å dele ut kondomer, og for å gi råd om sikker samleie.

  - Kjenner jeg medrussen min rett, så vet jeg at de respekterer hverandre og ikke begir seg ut på noe som ikke er samtykkende. Slike episoder er det siste vi ønsker i russetiden, sier Hussein.

  - Men, det er veldig fint at helsesøster, SMISO og prevensjonsansvalige kommer en tur for å nok en gang minne oss på at det som er greit for en part, nødvendigvis ikke er greit for den andre. Vi ønsker at russen er forsiktige, og at de har samleie på en trygg, samtykkende og fin måte, sier Bergem-Ohr.

  Ta vare på naturen

  Vanndamman, som er russens store samlingspunkt var også et tema under informasjonsdagen. Gamle KRIPOS ønsker at russen tar vare på Vanndamman i russetiden.

  - Vi har allerede samarbeidet om dugnad på forhånd, og videre i russetiden er det viktig at vi tar vare på det som er et av byens fineste rekrasjonsområder. Vi er veldig glade for at vi får benytte oss av Vanndamman i russetiden, og forventer at folk holder orden, Hussein.

  - Det er så og si ingen utesteder for de under 20 år i byen. Derfor må vi bruke Vanndamman som et samlingspunkt. Vi jobber nå på spreng for å rydde opp ved den gamle høytrykken, slik at vi kan være der, sier Bergem-Ohr-

  Leder i Kristiansund Sanitetsforening, Marianne Sørfonden forteller at de er glade for å få et møte med russen før 1.mai.

  - Vi i Sanitetsforeningen har fokus på miljø og kvinnehelse. Det har vi ønsket å formidle her i dag. Sammen med SMISO har vi satt sammen en goodiebag, som vi har delt ut til alle som har møtt opp i dag, sier hun.

  I goodiebagen fantes både boxershorts med budskapet «Spør meg først», kondomer, informasjonshefter og annet innhold.

  - Vi håper at russen sørger for en trygg og fin russetid for alle, sier Sørfonden.

  Artikkeltags