Gå til sidens hovedinnhold

Politiet advarer mot uforsvarlig dronebruk

Artikkelen er over 3 år gammel

Møre og Romsdal politidistrikt maner til fornuft nå som nasjonaldagen nærmer seg.

Hobbydroner har blitt allemannseie de siste årene. Møre og Romsdal politidistrikt minner alle som bruker droner på fritiden om ansvaret som følger med.

– Bruken av hobbydroner har hatt en massiv økning her til lands. Politiet er urolig, og frykter at noen kan falle for fristelsen av å bruke droner til fotografering i nærheten av store folkemengder, både på nasjonaldagen og under andre arrangementer, sier stabssjef i Møre og Romsdal politidistrikt, Thorry Aakenes, i en pressemelding.

Mange regler

Tidligere i år snakket vi i Tidens Krav med dronefotograf, Sindre Krane Olsen, i vår reportasjeserie Instagenerasjonen. Da stilte vi han spørsmålet:

Kan hvem som helst fly drone?

– Det er en del ting å tenke på. Men ja, en liten drone kan i teorien alle fly, reglene i Norge går mye på skjønn. Man skal liksom alltid ha øyekontakt med dronen [...] I tillegg er det mer konkrete restriksjoner som at man ikke kan fly høyere enn 120 meter, og ikke nærmere folk enn 50 meter. Så må man holde seg 5 km unna flyplasser, svarte han.

Les reportasjen i sin helhet her:

Les også

Det er jo dette, lille Nordmøre, som er eksotisk

 

Aakenes ved Møre og Romsdal politidistrikt legger ved disse punktene i pressemeldingen:

  • Du skal alltid kunne se dronen og fly den den på en forsvarlig måte. Aldri fly i nærheten av ulykkessteder.
  • Droner må holde seg fem kilometer unna flyplasser, med mindre annet er avtalt.
  • Ikke fly høyere enn 120 meter.
  • Ikke fly over festivaler, militære områder eller sportsarrangement. Hold en avstand på 150 meter til bygninger, folk og trafikk.
  • Ta hensyn til andres privatliv, husk reglene for publisering av bilder og video av andre personer.

– Skulle en drone falle ned i en folkemengde på 17. mai kan det føre til alvorlig personskade. Derfor er det viktig at hobbypilotene, også denne dagen, følger reglene, sier Aakenes. Han forteller videre at det vanligste er å bøtelegge ved overtramp, men at hver eventuelle hendelse vurderes individuelt.

Kommentarer til denne saken