Hobbydroner har blitt allemannseie de siste årene. Møre og Romsdal politidistrikt minner alle som bruker droner på fritiden om ansvaret som følger med.

– Bruken av hobbydroner har hatt en massiv økning her til lands. Politiet er urolig, og frykter at noen kan falle for fristelsen av å bruke droner til fotografering i nærheten av store folkemengder, både på nasjonaldagen og under andre arrangementer, sier stabssjef i Møre og Romsdal politidistrikt, Thorry Aakenes, i en pressemelding.

Mange regler

Tidligere i år snakket vi i Tidens Krav med dronefotograf, Sindre Krane Olsen, i vår reportasjeserie Instagenerasjonen. Da stilte vi han spørsmålet:

Kan hvem som helst fly drone?

– Det er en del ting å tenke på. Men ja, en liten drone kan i teorien alle fly, reglene i Norge går mye på skjønn. Man skal liksom alltid ha øyekontakt med dronen [...] I tillegg er det mer konkrete restriksjoner som at man ikke kan fly høyere enn 120 meter, og ikke nærmere folk enn 50 meter. Så må man holde seg 5 km unna flyplasser, svarte han.

Les reportasjen i sin helhet her:

 

Aakenes ved Møre og Romsdal politidistrikt legger ved disse punktene i pressemeldingen:

  • Du skal alltid kunne se dronen og fly den den på en forsvarlig måte. Aldri fly i nærheten av ulykkessteder.
  • Droner må holde seg fem kilometer unna flyplasser, med mindre annet er avtalt.
  • Ikke fly høyere enn 120 meter.
  • Ikke fly over festivaler, militære områder eller sportsarrangement. Hold en avstand på 150 meter til bygninger, folk og trafikk.
  • Ta hensyn til andres privatliv, husk reglene for publisering av bilder og video av andre personer.

– Skulle en drone falle ned i en folkemengde på 17. mai kan det føre til alvorlig personskade. Derfor er det viktig at hobbypilotene, også denne dagen, følger reglene, sier Aakenes. Han forteller videre at det vanligste er å bøtelegge ved overtramp, men at hver eventuelle hendelse vurderes individuelt.