Fyrverkeri og fakkeltog avlyst på grunn av været

Flott, fargerikt og folksomt på Varden på den siste dagen i 2017.

Flott, fargerikt og folksomt på Varden på den siste dagen i 2017. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Dårlig vær legger demper på nyttårsfeiringen i Kristiansund.

DEL

Kristiansund er ikke akkurat en by velsignet med godt vær, og i år har dette konsekvenser for nyttårsfeiringen.

På grunn av regn og mye vind har Kristiansund kommune kommet til konklusjonen om at det årlige fakkeltoget og fyrverkeriet ved Varden blir avlyst. I utgangspunktet skulle fellesarrangementet starte klokken 16.30 ved Kongens Plass.

Kommunen fattet avgjørelsen på et møte klokken 12.00 på mandag sammen med leverandøren Krohn Pyroteknikk.

– Det er for sterk vind til at det er forsvarlig for oss å sende opp fyrverkeri i vanndammen klokken 17 og på havna klokken 24, sier daglig leder i Krohn Pyroteknikk, Claus Ivar Krohn, i en pressemelding.

Ordfører Kjell Neergaard er skuffet over at det ikke blir noe av kommunens fyrverkeri i år.

– Været får vi ikke gjort noe med. 2019 blir et spennende år for Kristiansund og jeg hadde sett fram til å feire dette på tradisjonelt vis. Vi får komme sterkere tilbake neste nyttårsaften, sier Neergaard i pressemeldingen.

Også i 2016 ble fyrverkeri og fakkeltog avlyst på grunn av dårlig nyttårsvær.

Claus Ivar Krohn, Eigunn Stav Sætre og Johan Utby.

Claus Ivar Krohn, Eigunn Stav Sætre og Johan Utby. Foto:

Anbefaler privatpersoner å droppe fyrverkeri

I en annen pressemelding anbefaler politiet og brannvesenet i Kristiansund om at privatpersoner avstår fra å sende opp fyrverkeri i kveld.

«I timene rundt midnatt meldes vind på rundt 13 meter i sekundet. Med stiv til sterk kuling kan det å bruke fyrverkeri være både utfordrende og risikofylt. Under slike forhold kan fyrverkeri raskt dra av gårde i uønsket retning», heter det i meldingen.

Politiet og brannvesenet kommer med dette som en sterk anmodning, og ber folk bruke sunn fornuft.

«Som tidligere år er det imidlertid forbud mot bruk av fyrverkeri – herunder knallskudd – innen en sone avgrenset av havna, Langveien fra Lyhsalmenningen til President Christies gate og Vågebakken til Nordmørskaia. I tillegg omfatter forbudet også Grip. Overtredelser i sonen hvor det er forbud mot bruk av fyrverkeri vil resultere i anmeldelse og bøter», heter det videre i meldingen.

Nedbør og vind langs hele kysten

På mandag 31. desember er det meldt både stiv kuling og mye nedbør i Kristiansund, ifølge yr.no. Det er også gult farenivå for både jordskred og flom.

NTB skriver at det blir vått og vindfullt langs hele kysten. Med opptil 70 millimeter nedbør og kraftig vind nyttårsaften blir det utfordrende for dem som vil fyre av fyrverkeri på Vestlandet.

Meteorologene på Yr sendte mandag morgen ut farevarslet på gult nivå ettersom det er ventet store mengder regn over fylkene Hordaland, Sogn og Fjordane og Sunnmøre i løpet av dagen og kvelden.

– Det er ventet 50 til 70 millimeter med nedbør på tolv timer. Hold deg oppdatert på farevarsler, skrev meteorologen.

Flere steder langs kysten er det sendt ut varsel om fare for jordskred i forbindelse med nedbøren, blant annet i Bergen og Trondheim.

Vinden kan skape andre utfordringer for dem som vil sende opp fyrverkeri. Over hele Sør-Norge varsles det om sterk vind og vindkast helt opp i liten kuling. Også for Trøndelag og Nordland varsles det sterk vind med nedbør som regn og sludd.

De fleste steder sørpå blir det også varmegrader på årets siste dag.

– Den varmeste nyttårsaften vi har hatt i Norge, var da vi målte 17,7 grader i Tafjord på Sunnmøre i 1972. Til sammenlikning er kulderekorden for nyttårsaften på -51,3 grader fra Karasjok i 1885, skriver Yr på Twitter.

Artikkeltags