Fakkeltog, fyrverkeri og femlandsmarsj. Slik blir årets siste dager

Det blir nok folksomt ved Varden i år også.

Det blir nok folksomt ved Varden i år også. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Nytt av året er at det blir felles oppskyting av fyrverkeri på havna.

DEL

2018-kalenderen går mot slutten. Om få uker er vi inne i 10-tallets siste år.

Men før den tid er det mang en tradisjon å gjennomføre. Blant dem er det som etter hvert har blitt en kjærkommen tradisjon, femlandsmarsjen.

– Vi håper mange benytter seg av muligheten til å bli med på det som har blitt en god tradisjon i nordmørsbyen, sier kommunikasjonssjef i Kristiansund kommune, Tore Lyngvær.

Gratis sundbåt

Femlandsmarsjen er lagt til lørdag 29. desember, slik at sundbåten er gratis for deltakerne. Marsjen er arrangert – tradisjonen tro – slik at marsjlystne kristiansundere møter opp på enten Dødeladen, Kirkelandet kirke, Kaffebrenneriet i Vågen, Nordlandet kirke eller Frei kirke, der blir det delt ut deltakerkort, som kan stemples på de forskjellige stedene.

Har man stempel fra de fire stedene i indre havn kan man skrive på navn og levere kortet på kommunens servicetorg, for å være med i trekningen om en premie. Og skulle man være så sprek at man har med Frei Kirke i tillegg, blir man med på en bonustrekning.

Arrangementet varer fra 12.00–15.00.

Fakkeltog fra Konges plass

På nyttårsaften kan kristiansundere forvente en blanding av kjente markeringer, og en spennende nykommer.

Fakkeltoget setter som vanlig ut fra Kongens plass 16.30, der vil det være anledning til å kjøpe fakler i forkant av togturen. Det går som kjent opp til Varden–via Vuggaveien. På toppen av Kristiansund by, blir det tale fra ordfører og prost, bysangen skal synges–med «Pønsj» som forsanger– før autorisert personell sender i vei fyrverkeri.

Og fyrverkeriet fra Varden – det kan du se direkte her på tk.no.

Deretter er det duket for det som forhåpentligvis kan føye seg inn i rekken av nyttårs-tradisjoner.

Fyrverkeri for alle land

– Det vil bli skutt opp fyrverkeri fra en lekter ute i havnebassenget. Tanken er jo å ha et fyrverkeritilbud i sentrum, hvor det er ulovlig å skyte opp selv. Showet blir synlig fra alle land, så vi håper dette kan bli et fast innslag, sier brannmester Sigbjørn Bredesen. Oppskytingen skjer ved midnatt.

Her, som på varden, er det autorisert personell som står for rakettene. Men Bredesen har noen oppfordringer til dem som skal skyte opp selv.

– Når man kjøper fyrverkeri, får man utdelt øyebeskyttelse. Bruk den. Det å holde seg edruelig før man skal skyte opp, sørg for å ha god avstand til fyrverkeriet. Så er det viktig å gi det nok tid til å kjøle seg ned før man hiver det i søpla, ramser brannmesteren opp.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken