I natt: Vann i kjellere, men ikke så dramatisk som fryktet

Høy vannstand, men stille og rolig i havna i Kristiansund tirsdag kveld og natt. Det er ny flo i Kristiansund onsdag klokken 14.29.

Høy vannstand, men stille og rolig i havna i Kristiansund tirsdag kveld og natt. Det er ny flo i Kristiansund onsdag klokken 14.29. Foto:

Av

Flere bygninger langs kysten i Sør-Norge har natt til onsdag fått vann i kjelleren som følge av ekstremværet Didrik.

DEL

Men det var langt fra like dramatisk som ventet, slår brannvesenet langs kysten fast.

Det var flo i Kristiansund i natt kl 02.19, og det blir ny flo klokken 14.29 onsdag, og for strekningen Stad til Frøya er det onsdag ettermiddag ventet svært høy vannstand, estimert til 65-75 cm over høyden oppgitt i tidevannstabellene. Vannstanden er ventet å være på det høyeste mellom klokken 13 og 15. Mer informasjon om tidevann og vannstand finnes på sehavniva.no

- Veldig stille og rolig

I Stavanger har fem til seks bygninger fått vann i kjelleren. Bygninger er også rammet i Mandal. Også i Hardanger har vannet steget høyt.

– Det har vært veldig stille og rolig. Det har vært langt mindre enn det værmeldingen tilsa. Det har likevel vært noe småtteri, sier vaktleder Stein Arild Egeland i Stavanger brannvesen til NTB.

– Fem til seks bygninger har fått vann i kjelleren i Stavanger, men det er lite ut fra hva værmeldingen meldte, sier Egeland.

Litt før midnatt sa beredskapssjef Torstein Nielsen i Stavanger kommune til Stavanger Aftenblad at vannet har steget betraktelig mer enn prognosene tilsa, men om lag to timer senere trakk vannet seg tilbake.

I byen var det langt ut såkalte flompølser for å beskytte bygningene mot vannet.

Ekstremværet Didrik fører med seg vann og stormflo, som her på Vestnes i Mandal natt til onsdag.

Ekstremværet Didrik fører med seg vann og stormflo, som her på Vestnes i Mandal natt til onsdag. Foto:

Vann i restauranter

Fædrelandsvennen skriver at flere bolighus i Mandal i Agder ble rammet av stormfloa. Det er så langt ukjent hvilke skader boligene kan ha fått.

To restauranter ved Elvepromenaden i byen fikk også fått vann innendørs. Daglig leder for Bredden Bar og Hygge, Jens Damkås, prøvde i natt å børste ut det meste.

Vannet lå også tett opp mot sjøboder på Flekkerøy, skriver avisen.

Bryggen i Bergen ble stengt tirsdag kveld. Det ble lagt ut sandsekker og lenser, men i 2-tiden pakket brannvesenet sammen.

– Det har ikke vært så høy vannstand som det har blitt skissert. Lenger sør i fylket er det derimot vannstanden høyere, sier vaktkommandør Helge Lund i brannvesenet i Bergen til NTB.

Dette andre viktige saker fra natta:

Frykter politisk hengemyr

Bernie Sanders sier han frykter USAs president Donald Trumps handlinger i Midtøsten vil føre landet inn i en utenrikspolitisk hengemyr.

Senatoren fra Vermont uttrykte bekymringen i TV-debatten mellom de seks ledende kandidatene fra Det demokratiske partiet tirsdag kveld lokal tid.

Trump forsvaret drapet

I en tale på et valgkamparrangement i Milwaukee i Wisconsin forsvarte president Donald Trump igjen droneangrepet på den iranske generalen Qasem Soleimani.

– Dersom jeg ikke drepte ham, så la oss si at vi hadde mistet tre, fire, fem ambassader, sa Trump i talen.

HRW: Kina en trussel

Kina utgjør en stadig større trussel mot det internasjonale menneskerettighetssystemet, hevder Human Rights Watch (HRW) i organisasjonens årlige rapport.

Rapporten mener den kinesiske presidenten Xi Jinping har skapt et overvåkingssamfunn likt det George Orwell beskrev i romanen «1984».

Oppfordrer til oppdatering

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) oppfordrer Microsoft Windows-brukere til å oppdatere den nyeste versjonen som ble tilgjengelig tirsdag kveld. NSM skriver på sine nettsider at oppdateringen tetter et alvorlig sikkerhetshull.

Artikkeltags