I natt kan du få med deg stjerneregn

Flere Geminidemeteorer sett fra Observatoriet i 
Teide (IAC) på Tenerife om morgenen 14. desember 2013 med ESAs Optical 
Ground Station i forgrunnen. På himmelen over ses stjernebildet Orion, 
og det mest lyssterke objektet øverst på bildet er planeten Jupiter.

Flere Geminidemeteorer sett fra Observatoriet i Teide (IAC) på Tenerife om morgenen 14. desember 2013 med ESAs Optical Ground Station i forgrunnen. På himmelen over ses stjernebildet Orion, og det mest lyssterke objektet øverst på bildet er planeten Jupiter. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Klart vær lover godt for stjernekikkere i Kristiansund.

DEL

I kveld natt til fredag 14. desember har man muligheten til å få med seg det som skal være årets flotteste meteorsverm, melder astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard og vitenskapsformidler Anne Mette Sannes.

Det er ventet at det vil være opp til 120 stjerneskudd i timen i natt. Det beste tidspunktet å få med seg dette er natt til fredag.

– Årsaken til svermen er at Jorden passerer gjennom de tetteste delene av støvbåndet fra asteroiden 3200 Phaethon. Støv og sandkorn kommer inn i atmosfæren med 127.000 km/t og brenner opp på grunn av varmen fra luftmotstanden, skriver Ødegaard om hendelsen.

Avtar kvelden etter

Svermen skal også inneholde enkelte større partikler som kan gi kraftige og oppsiktsvekkende stjerneskudd. Svermen skal være på sitt absolutte maksimum fra midnatt og frem til morgenen. Natt til 15. desember vil meteoraktiviteten nok ha avtatt.

– I år vil det være svært lite forstyrrende månelys siden Månen går ned allerede i 21.30-tiden. Størstedelen av meteornatten er derfor fullstendig måneløs, og de astronomiske forholdene vil være perfekte for å få et flott meteorskue, skriver Ødegaard videre.

Partiklene fra svermen brenner opp i høyer på rundt 40 kilometer, og meteorenge skal kunne sees nesten overalt på himmelen.

Yr.no melder for øvrig at det skal være klarvær i Kristiansund natt til fredag. Du kan lese mer om fenomenet på nettsiden til Ødegaard her.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken